Ostalo / Intervjui

u fokusu

Marko Sinovčić: Nikad više "zdrave hrane". Nikad više bolesnih ljudi. Meni je dosta, a tebi?

Marko Sinovčić: Nikad više

Kao pobornik LCHF i ketogene prehrane, danas vam predstavljam osobu koja je jedna od endema u Hrvatskoj (pa i šire!) od koje možete naučiti toliko toga korisnoga za vlastito zdravlje, ali i osobu koja razbija neke od najustaljenijih mitova u nutricionizmu i fitnessu, ujedno i proizvođača prve hrvatske keto proteinske pločice.


Nikad više "zdrave hrane". Nikad više bolesnih ljudi. Meni je dosta, a tebi?, stoji u opisu Foodbeyonders profila na Instagramu kojega vodi Marko Sinovčić.

Iz korporativnih cipela u sportske tenisice, putovanje nikad ne prestaje. Nakon 5 godina rada u korporativnom svijetu, njegova strast prema fitnessu i zdravlju je ipak prevladala. Odložio je svoje diplome i karijeru te se okrenuo proučavanju znanosti i pitanja što zapravo znači “biti zdrav”.

Za one koji prvi put se susreću s pojmom, što je Foodbeyonders, brand, ideja, koncept?

- Sama riječ food beyonders sugerira zajednicu ljudi koja na hranu gleda drugačije. Beyond. Nešto iza onoga što se smatra normalnim, moja je želja i vizija bila da se zaista kreira zajednica ljudi koja dijeli te vrijednosti. A to je da se propitkuje svoje zdravlje, poruke koje im se serviraju. Preuzeti zdravlje u svoje ruke je važno. Konstantno treba gledati što je sve u pozadini iza očiglednog, jer je sasvim jasno da to očigledno ne djeluje. Nikad više zdrave hrane, a nikad više bolesnih ljudi! Nema to smisla. Volio bi da se prepoznajemo, da zajedno gledamo drugačije na pitanje hrane, zdravlja, aktivnosti.

Kako si se zainteresirao za prehranu i fitness?

- Cijeli život sam u sportu i nekako me karijera odvela u rad u uredu, korporacijama, no no uvijek sam se zadržavao u fizičkoj aktivnosti. Studentski dani prošli su u znaku fitnessa, teretane. Uvijek je postojala jedna strast prema tome. Kada sam se bacio u posao rada s ljudima po pitanju prehrane i izradu ketogenih pločica, nekako sam oživio. Kad radiš direktno s čovjekom - to je skroz drugačiji doživljaj. Radio sam uredski posao, a ovo mi je bio ''posao sa strane'', dok se nisam ipak odvažio u poduzetnički život.

Za nekoga je lchf i ketogena prehrana (a ne dijeta!!) spas, a za nekoga ipak nije. Koliko dana ili pak tjedana bi trebali testirati sami sebe?

- Kad prelaziš na bilo kakvo smanjivanje ugljikohidrata, dosta je bitno stanje iz kojega dolaziš. Neki ljudi uopće neće zamjetiti promjene, npr. ljudi s tipičnom mediteranskom prehranom jer je ona dosta slična LCHF principima, ali ovisi i o predizpozicijama za inzulinsku rezistenciju ili preddijabetes, koliko dobro tvoje tijelo procesuira ugljikohidrate. Općenito se tu može vidjeti velika razlika među ljudima.

Neke keto adaptacije traju dva tjedna, a neke čak i mjesec dana. Tek nakon mjesec dana bismo mogli prosuditi LCHF ili ketogenu prehranu. 

Tek tada prošao si onaj bumpy road i prilagodbe tijela da mast koristi kao izvor energije, a ne da ovisi o ugljikohidratima.

Često vidimo da je ketogena prehrana hvaljena kao alat za mršavljene, što jednostavno nije točno, postoji fizika iza toga zašto neki ljudi misle da brže mršave. Većinom izgube samo vodu. Masa ljudi isto tako govori protiv LCHF i ketogene prehrane zato jer nisu dali dovoljno vremena da se stvari počnu mijenjati. Recimo, neka osoba je 30 godina na ugljikohidratima i sad mu mi okrenemo cijeli život naopako. Stres je to za tijelo, pa mnogi posustanu.

Neke veće promjene mogu se zamjetiti tek nakon nekoliko mjeseci. Čak i godinama nakon... ali to su već filozofski koncepti, recimo, kako gledaš na hranu, da je hrana neki medij, da ti daje energiju da obavljaš sve stvari, da nije socijalni faktor ili sredstvo da se nosiš sa stresom! Počneš gledati na hranu na skroz drugačiji način.

Osobno sam lchf i ketom rješila probleme s hormonima, a rekreacijom i bodyweight vježbanjem postigla odlične rezultate...razjasni nam, kako se grade mišići na keto prehrani? Kako to ''idemo'' na mastima, a ne šećerima?

- To je jedna velika zabluda iz fitness svijeta. Na toj recimo, sceni, fitness lik poput mene nije nutricionist, ali nisam ni doktor da gledam na keto prehranu iz njihovog ugla. Zapravo sve tri fronte negativno gledaju na ketozu jer su tako naučeni. Ketoza nije javno zastupljena kao normalni način prehrane.

Mišići se grade ugljikohidratima, smatra se u fitness svijetu, oni nam trebaju za odraditi dobar trening, sve to slušamo godinama. Drago mi je da sam ja ta osoba koja već tri godine u ketozi gradi mišiće i to aktivno! Nisam netko tko uzima steroide, moji su rezultati stvarno odraz prehrane i treninga.

Smatram da trebamo na sve ovo gledati iz evolucijskog aspekta. Ti i ja smo posljedica evolucije koja nas je dovela tu gdje jesmo nakon par stotina tisuća godina. Nismo ništa puno izmislili. Logika kaže, ako tebi trebaju ugljikohidrati da bi mogao obavljati fizičku aktivnost, prije 10 000 godina to nije bio trening, nego bijeg od divljih životinja - pa onda nema smisla da ti moraš pojesti bananu za bijeg od lava Moraš biti spreman, fizički aktivan.

Kad uđeš u pozadinu, u staničnu i molekularnu razinu našeg tijela, vidiš da naši mišići uvijek imaju zalihu energije zvane glikogen, trivijalno rečeno. To je zaliha energije u obliku glukoze koju mišići koriste kada je u pitanju određen intenzitet, tjelovježba, dizanje utega itd. Kada jedeš ugljikohidrate, tvoje tijelo u mišiće napuni zalihe glikogena, međutim, masti kao molekularna kompozicija imaju nezasićene masne i zasićene masne kiseline i jedan skelet, glicerol, koji se doslovno u metabolici preokrene u glikogen.

S druge strane kad treniramo, pa mišiće  opteretimo, onda kažemo "imam upalu", a to je nakupljanje laktične kiseline. Taj laktat je metabolički otpad tijela i ponovo se pretvara u glikogen. Tako da ono što medicina i nutricionizam ne razumiju je da se glikogen može sintetizirati od više supstrata a ne samo od tog šećera iz prehrane.

Možeš li nam reći nešto više o proizvodima, tj. svojem brendu?

- Prvi proizvod s kojim sam krenuo je keto pločica. Prvi je to proizvod tog tipa u ovoj regiji. Doslovce i u ovom dijelu Europe. Jedinstvene je strukture sastojaka, minimalnog je broja UH, kada dijabetičar konzumira pločicu i u njegovom krvotoku ne podiže se razina šećera. Upravo radim na jednom novom okusu.

U Hrvatskoj postoji mala grupa ljudi koja favorizira ketozu, razumijem, moram adresirati i ostatak ljudi koji žele znati da imaju dobar izbor - imam set cookie proizvoda za muškarce u sportu kao odličan pre workout. 

Napravio sam digitalni vodič za ketogenu prehranu, sve je na jednom mjestu - 150 znanstvenih radova i 150 stranica.

Tu je i "Akademija zdravlja" iz couching sfere. Prikupljam fokus grupe pojedinaca s kojima radim set predavanja kroz jedan mjesec.

Dosta mi je u fokusu razbijanje nekih mitova, poput onog da su biljke najbolji izvor vitamina i minerala. Postoje tzv. antinutrijenti koji štete našem metabolizmu. Pojedincima izbacivanje povrća iz prehrane može značiti mnogo. Nastojim ljudima dati temeljna znanja i alate da poboljšaju svakodnevni život.

Po pitanju fitness ciljeva ali i dijabetesa i autoimunih stvari radim s klijentima, jedan na jedan.

Imam još neke ideje ali o tome uskoro!

U pandemiji su mnogi poradili na vlastitoj formi i zdravlju općenito. Što je po tebi ključno za zdrav, balansiran zivot u ovom stresnom vremenu?

- Hm, svi težimo balansu ali nitko ne zna točno što je balans. Subjektivan je to pojam; balans za tebe ne znači nužno balans za mene i činjenica je da jedino tko može pričati o balansu su ljudi koji su cijelu ovu fitness prehrambenu priču već ''prošli''.

Lako je meni otvoriti Instagram i pričati o balansu drugima kad sam 9 godina lupao glavom kroz zid i tražio taj balans. Jedino neki drugi Marko moći će razumijeti to jer ga je sam i našao.

Svi mi koji propagiramo balans zapravo pričamo ''u zrak''...No, eto, zagovaram baziranje prehrane na ribi, mesu, jajima, mlijeku. Tri godine isključivo se hranim tako. Ne jedem ni voće ni povrće ni ugljikohidrate, ne pričam o vlaknima da su toliko bitna. 
 

Nutricionizam i medicina su kontradiktorne onome što je zaista nama potrebno.

Pedeset posto mojih klijenata prelazi skroz na ovaj moj stil, a ostatak proba i vrate se na nešto srednje, a upravo je to odgovor kojega ti želim dati.

Ja želim svima predložiti da neovisno o tome da li se hrane standardnom prehranom, da li se hrane ketogenom, veganskom...da imaju na umu da smo mi meso, naši hormoni su masti, naši mišići proteini; ne postoje esencijalni UH - mi smo komadi mesa i mi moramo jesti meso jer smo mi meso.

Materija veganske prehrane ne može nam biti jedina. Teško će se konvertirati u našu materiju. A sve ove ostale nedoumice - koliko obroka na dan, treba li postiti, sve su to semantike i individualne stvari!

 


Reci što misliš!