Ostalo / Intervjui

silvija romić, predsjednica HGPD

"Zoranić" po prvi put organizira vokalne radionice za zborske pjevače

eZadar

Znate li da postoje ''veterani'' zborskog pjevanja u Zadru, poput Milana Miočića Stošića? Znate li da HGPD Zoranić koji sljedeće godine ''slavi'' 115. rođendan, po prvi put realizira vokalne radionice? O tome i još nekim glazbenim detaljima iz zadarskog kulturnog života razgovarali smo sa predsjednicom društva, Silvijom Romić,

Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo "Zoranić" imalo je, kao i brojni akteri zadarske kulturne scene, izazovnu godinu, a o planovima i budućim projektima razgovarali smo sa Silvijom Romić.  "Zoranić" će svakako biti prisutan u kulturnom i glazbenom životu Zadra i Hrvatske, kao i dosad. Time će najbolje ući u iduću godinu kada slavi veliku obljetnicu - 115 godina djelovanja.

Kada se osvrnemo na proteklu godinu, kakva je ona bila za Zoranić? Što je bilo najizazovnije, a što bi istaknula kao realizirano? 

- Gledajući na 2021., bila nam je izazovna kao i 2020., kao, uostalom, i za sve izvedbene umjetnosti, obzirom na pandemiju. Naime, odlukom nacionalnog Stožera, bilo nam je onemogućeno djelovanje sve do kraja svibnja, kad su napokon mjere dozvolile da počnemo s radom. No, i tad smo, sukladno mjerama, radili u uvjetima koji su bili prilagođeno toj situaciji. To, pak, znači, da smo imali odvojene probe u manjim skupinama, s razmacima, u kraćem trajanju. No, ono što nas posebno veseli jest da smo, unatoč tim uvjetima, uspjeli realizirati određene planirane aktivnosti.

Tako smo prvi koncert pred publikom, nakon godinu i pol dana, imali 3. srpnja 2021. u atriju palače Cedulin, zajedno s našim prijateljima iz Gradske glazbe Zadar.

Jesenski dio sezone bio je izuzetno aktivan, a svakako je vrhunac bio Svečani koncert povodom Dana grada Zadra, održan 24. studenog, u crkvi sv. Krševana.

To je, nakon dugo vremena, bio koncert prave klasične zborske glazbe, kakvu "Zoranić" izvodi inače, a poseban je bio i po tome što su se pjevači, predvođeni dirigentom Tomislavom Koštom, vratili u ovu prekrasnu crkvu nakon dugog niza godina. Gošća na tom koncertu bila nam je poznata mlada zadarska orguljašica Tea Kulaš. Taj dio sezone završili smo našim tradicionalni Božićnim koncertom, održanim u Koncertnoj dvorani braće Bersa.

0f8305cd92239e378be479669823a1f1.jpg?v=2Mnogi ne znaju kakav je princip djelovanja, odnosno, kako se pridružiti Zoraniću? 

- Zbor HPGD-a "Zoranić" djeluje na bazi amaterizma i svi su naši članovi amateri i zaljubljenici u zborsku glazbu. Ako bi se netko želio pridružiti zboru, to može učiniti putem redovitih audicija koje održavamo uvijek početkom sezone, a to je u rujnu.

Tko su vaši veterani?

- Naši veterani su ljudi koji imaju dug "staž" pjevanja u Zboru. Naime, neki od njih, koji su još s nama, počeli su pjevati kao vrlo mladi ljudi, a ljubav prema glazbi i muziciranju drži ih i danas i to je ono što je prekrasno kod "Zoranića". Jedan od njih je i naš bariton Milan Miočić Stošić, koji je član Društva više od četiri desetljeća. Ono što nas veseli je i to što ima interesa i među mlađim generacijama koje žele pjevati u zboru jer iz iskustva mogu reći da je biti dio pjevačkog zbora kao što je "Zoranić" izuzetna čast i privilegija, obzirom na njegovu tradiciju. Svojim repertoarom, kojeg odabire naš dirigent, i svi prije njega, "Zoranić" je gotovo pa profesionalni zbor, obzirom na težinu djela koje se izvode.

108bf4ba3bba02c81a07e36e1e6c18cd.jpg?v=2

Što je s prostorom u kojem sada djelujete?

- Nakon izlaska iz Providurove palače, zbog potrebe obnove, "Zoranić" je privremeno koristio prostor u Kneževoj palači, a prije dvije i pol godine, zahvaljujući Društvu arhitekata Zadar i Gradu Zadru, smjestili smo se u prostorije koje se nalaze na adresi Ulica Kraljskog Dalmatina 2.

Možemo li već sada otkriti dio planova za 2022.? Ima li već najava gostovanja s obzirom na relaksaciju mjera?

-  I mi se nadamo da će nam ova 2022. dozvoliti da realiziramo sve što smo predvidjeli planom i programom. Imamo raznih planiranih aktivnosti, a iskoristila bih priliku da najavim i prvu od njih. Naime, "Zoranić" po prvi put organizira i vokalne radionice za zborske pjevače koje će držati renomirane stručnjakinje. Prva je već 17. ožujka u 19.30 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa, a nosi naziv "Vokalna higijena". Vodit će je operna pjevačica i solistica Nela Šarić. Broj mjesta je ograničen pa se svi zainteresirani mogu prijaviti na službeni mail "Zoranić". Ulaz je dozvoljen uz predočenje covid potvrda.

Nakon toga slijedi jedan proljetni koncert s Gradskom glazbom Zadar, za koji pripremamo nešto zabavniji repertoar, a u planu je napokon i odlazak na neko od zborskih natjecanja, koja su izostala protekle dvije godine. "Zoranić" je prije pandemije bilježio odlične uspjehe i osvajao medalje na brojnim natjecanjima, pa bismo voljeli nastaviti taj niz.

U svakom slučaju, ako bude sve u redu, a nadamo se da hoće, "Zoranić" će biti prisutan u kulturnom i glazbenom životu Zadra i Hrvatske, kao i dosad. Time ćemo najbolje ući u iduću godinu kada slavimo veliku obljetnicu - 115 godina djelovanja.

 


Reci što misliš!