Ostalo / Intervjui

Lucija Dundović: Zajednica Talijana idealno je mjesto za okupljanje mladih!

Lucija Dundović: Zajednica Talijana idealno je mjesto za okupljanje mladih!
Iva Pejković

Zajednica Talijana Zadar radi odlične stvari! Imaju i odličan prostor u samom srcu grada, u Borellijevoj 8, a mi smo porazgpvarali s Lucijom koja nas je uputila u brojne zanimljivosti rada ove zajednice. Otvorena je svima!

Kada započinju tečajevi talijanskog jezika i kome su sve namijenjeni?

- Tečajevi talijanskog jezika za odrasle su počeli jučer 21.02., a upis je moguć sve do kraja ovog tjedna. Ovaj tečaj je namijenjen odraslima, postoje grupe za početne i napredne tako da je namijenjen svim zainteresiranima. Uz to trenutno je u procesu tečaju talijanskog jezika za djecu koji se održava subotom, te postoje grupe za osnovnu i srednju školu s obzirom na prethodno znanje jezika.

Taj tečaj uskoro završava a kroz ožujak će biti prijave za novi ciklus tečaja talijanskog jezika za djecu.

Imate jako lijep prostor u srcu grada, a uredili ste i zanimljiv Insta- kutak. Kakvi su planovi za buduce promocije?

- Svjesni smo da se nalazimo na vrhunskoj poziciji u samom srcu gradske jezgre, te imamo odlično opremljene urede s najsuvremenijom opremom koja nam je kao takva nužna u radu.

Što se tiče budućih promocija, intencija nam je ostvariti suradnju s raznim talijanskim brendovima i ostvariti velike marketinške i poslovne ciljeve koje bismo promovirali putem društvenih mreža koje u današnje vrijeme predstavljaju neizostavan dio uspješnog poslovanja i promoviranja, a s obzirom da je naš cilj promoviranje talijanskog jezika i kulture smatramo da će priča s insta-kutkom biti jedna zaokružena cjelina.

Plaća li se članarina za sudjelovanje u vašim aktivnostima?

- Ukoliko se želi postati "redovnim članom" Zajednice Talijana Zadar potrebno je platiti godišnju članarinu u iznosu od 100,00 HRK, međutim željeli bismo naglasiti kako član može postati svatko tko je zainteresiran jer smo više puta u medijima naglasili da nismo reducirani samo na građane Italije odnosno talijanske nacionalnosti, već smo otvorene za sve građane koji bi to željeli.

Što se tiče aktivnosti one su otvorene za svakoga tko želi doći i sudjelovati, pa makar on i nije član naše zajednice.

Gospodin Igor Karuc, dopredsjednik Zajednice Talijana Zadar je "otvorio vrata" svima, a posebice mladima i studentima za koje ističe da bi trebali biti što više evolvirani u projekte i događaje koje organiziramo.

S kojim sve udrugama i društvima surađujete? Ili pak studentima na Erasmus plus programu?

- Ponajviše surađujemo s Talijanskom Unijom sa središtem u Rijeci, Narodnim sveučilištem u Trstu, talijanskim Konzulatom u Rijeci, Ambasadom u Zagrebu, Talijansko-hrvatskom gospodarskom komorom, Talijanskim Institutom za Kulturu u Zagrebu, HNKom Ivana pl. Zajca u Rijeci, Sveučilištem u Zadru, Tekstilno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, te sa lokalnim vlastima i brojnim drugim suradnicima unutar teritorija Republike Hrvatske i Republike Italije. Što se tiče ERASMUS Plus studenata, već je nekoliko studenata s raznih sveučilišta iz Italija pohađalo stručnu praksu u Zajednici Talijana Zadar, te smo otvoreni i za daljnje suradnje.

Hoćete li ponoviti Pinele i vino?

- Zbog trenutne epidemiološke slike prouzrokovane virusom SARS-CoV-2 nismo u mogućnosti održavati ponovno "pinele i vino", međutim ukoliko situacije krene u smjeru smirivanja i ukoliko bude zainteresiranih građana rado ćemo ponoviti taj projekt.

Javljaju li vam se digitalni nomadi ili vlogeri?

- S nekoliko digitalnih nomada imamo ostvarenu komunikaciju, a također smo u procesu snimanja vloga za jedan talijanski youtube kanal. Također bismo nadodali kako je Zajednica Talijana Zadar idealno mjesto za okupljanje mladih, a posebice studenata koji nažalost nemaju mogućnosti okupljanja u ovakvim okolnostima, te koji su dobrodošli sa svojim vizijama i idejama u slobodno vrijeme svratiti u Ulicu Borelli 8 gdje ćemo ih srdačno ugosititi kavom ili čajem.


Reci što misliš!