Ostalo / Intervjui

zadarski umjetnici

Marina Ćorić i Marko Ramljak donose foto zapažanja iz svakodnevice

Marina Ćorić i Marko Ramljak donose foto zapažanja iz svakodnevice

Razgovarali smo s Marinom Ćorić, zadarskom umjetnicom, koja zajedno s Markom Ramljakom izlaže fotografije u Brlogu.

Je li ovo prva zajednička izlozba s Markom?

- Marko i ja smo već nekoliko puta izlagali zajedno na grupnim izložbama, pa u tom smislu nije baš prva, no ovo je prvi put da samo nas dvoje izlažemo zajedno.

Business with pleasure, artist with artist. Kako vi funkcionirate po tom pitanju, što vam je tu slično a što skroz različito?

- Mislim da smo nas dvoje u puno toga jako različiti, ali nas povezuju zajednički interesi i ljubav prema vizualnoj umjetnosti. Možda je upravo ta različitost dobra, jer se nadopunjujemo s različitim pogledima na stvari i nismo oboje vješti u svakoj tehnici i mediju, pa kad jednome od nas treba pomoć drugo uskoči. :) Nekad dođe i do trzavica u radu, ali ne damo da nas to omete dok ne napravimo rad kakav želimo i koji oboje odobravamo.

86aadcc9adc8d7e129e4bf81aded46f9.jpg?v=3Kakva je za tebe bila ova godina u umjetničko izlagačkom smislu? Je li epidemija ugasila neke prilike a neke otvorila?

- Neke stvari su se odgađale, neki datumi pomicali, ali sam se i ja bila malo povukla iz stvaranja i izlaganja jer i meni nekada treba odmor i hibernacija. Tako da mi i nije bilo toliko mrsko kada nisam imala nikakva umjetnička događanja u rasporedu. Highlight godine su svakako bili međunarodni projekt "Women about Women" i izložba "Moreplovka" u Betini. U oba slučaja sam imala izvrsno iskustvo koje mi je samo dalo dodatnu energiju za daljnje stvaranje. 

Primjetila sam kod tebe projekt 1 second a day. Privlači li te i video produkcija?

- Moj problem je što me previše toga zanima, a jednostavno se ne stignem baviti sa svime, haha! Zapravo imam veliku ljubav prema filmskoj umjetnosti i neka tajna želja mi je biti redatelj, ali to će vjerojatno ostati samo fantazija... Za sada je "1 Second Everyday" maksimum mojih "video sposobnosti".

Kada stvaraš, slušaš li neku glazbu, općenito - imaš li neke navike i rituale?

- Ovisno o mom raspoloženju - glazba me može i živcirati, ali i inspirirati dok stvaram. U zadnje vrijeme mi zapravo možda najviše paše klasična glazba. Što se tiče rituala, najviše volim raditi u samoći i po danjem svjetlu. Ne volim kad netko gleda kako radim ili me ispituje što planiram... Moji radovi su moja tajna dok god nisu dovršeni. 

Što sve možemo vidjeti u Brlogu? 

- U Brlogu možete vidjeti Markove i moje analogne fotografije koje su nastale u zadnjih 4-5 godina. Bit će tu i Polaroida, i 35mm i srednjeg formata; crno-bijele i u boji. Nije riječ o nekim remek-djelima od fotki, niti su sve povezane u neki smisleni koncept. Riječ je o našim opservacijama po Zadru i Dalmaciji, eksperimentima i prizorima iz naše svakodnevice. Ipak, nadam se da će biti koliko-toliko zanimljive prisutnima. 


Reci što misliš!