Ostalo / Intervjui

uz svjetski dan dijabetesa

Doris Bailo: Cukrići odrastaju puno brže od svojih vršnjaka

Doris Bailo: Cukrići odrastaju puno brže od svojih vršnjaka

Doris Bailo predsjednica je udruge Cukrići. Sa samo 12 godina dijagnosticiran joj je dijabetes tipa 1, i kaže kako joj je kao djevojčici bilo poprilično teško razumjeti i prihvatiti bolest od koje je, sjeća se, mršavjela i stalno bila žedna.

Danas ova ponosna majka okuplja roditelje i djecu koji žive s dijabetesom najbolje kako mogu, a naši ''cukrići'' kako kaže Bailo često budu baš ona djeca koja se dvostruko trude i iskazuju i još češće postanu zreliji od svojih vršnjaka. Nose svoju hranu u školu, znaju sami mjeriti glukozu u krvi... mali heroji svoje zajednice u Zadru zajedno sa svojim roditeljima međusobna su podrška i uvijek spremni educirati one koji su tek na početku...

Danas su Cukrići obilježili Svjetski dan dijabetesa akcijom u predvorju City Gallerije.

Udruga Cukrići obilježila Svjetski dan šećerne bolesti Udruga Cukrići obilježila Svjetski dan šećerne bolesti

U suradnji sa Medicinskom školom Zadar i Poljoprivredno prehrambenom i veterinarskom školom priredili su odličan program. Probali smo sugarfree deserte, mjerili glukozu, indeks tjelesne mase, tlak, slušali preporuke nutricionista... 

- Ovu akciju provodimo od samih početaka udruge, znači od 2015. godine, no prošle godine imali smo problem s epidemiološkim mjerama pa nas je svih malo više bilo i strah.

Inače svi sudionici danas ovdje su naši suradnici cijele godine, surađujemo s tri škole, isto tako napomenula bi da nam nedostaje sportski klub. Drugi tjedan ćemo imati još programa, pa ćemo ga na vrijeme i najaviti. Nadam se da će nam i vrijeme biti povoljnije. Večeras i sutra kao mala simbolika Pozdrav suncu svjetlit će u plavom.

Dijabetes je stanje koje ne traje samo jedan dan niti jedan mjesec, već 24 sata na dan, 365 dana u godini, ističe Bailo.

- Ove godine smo u kampanji Pokreni se u suradnji s Hrvatskim savezom dijabetičkih udruga. Na taj način ćemo poticati naše sugrađane da budu što aktivniji, da shvate važnost tjelesne aktivnosti. Svi mi često biramo lakši put, idemo autom, busom, vozimo se na pokretnim skalinama, a naš Zadar je nešto posebno, idealan je grad za šetnju i rekreaciju. Zadar ima prekrasna mjesta, šteta je da to propada a da mi budemo svjesni toga tek kad to nestane!, kazala nam je Bailo.

Šećerna bolest pripada među češće kronične bolesti djece, a u odraslih ima relativno visoki morbiditet i mortalitet.

- U Hrvatskoj se posljednjih godina prosječno otkrije stotinjak novih bolesnika. Učestalost dijabetesa tipa I raste u svijetu i u nas, s time da se pritom sumnja kako su različiti – premda još uvijek ne definitivno potvrđeni – čimbenici iz okoline zapravo pravi okidači početka bolesti. Dobra kontrola dijabetesa ovisi o dobroj edukaciji i samodisciplini oboljelih, ali i o podršci obitelji, okoline te zdravstvenog sustava.

A kako doći do udruge? Sve podatke potražite na linku

 


Reci što misliš!