Ostalo / Intervjui

neobičan projekt i u zadru

Ana Ema Štefulić: Posudite osobu, jer Živa knjižnica širi horizonte!

Ana Ema Štefulić: Posudite osobu, jer Živa knjižnica širi horizonte!

Jeste li čuli za pojam "Živa knjižnica"? Kako je moguće ''posuditi'' osobu kao knjigu i doznati njezinu jedinstvenu priču? Po prvi put u Zadar stiže jedna zanimljiva inicijativa, a mi smo razgovarali sa organizatoricom Anom Emom Štefulić.

Poznata je izreka - ne sudi knjigu po koricama! Na tom tragu, ide li i Živa knjižnica? Ne sudimo osobu ''na prvi pogled''?

- Živa knjižnica djeluje kao i svaka druga knjižnica – čitatelji/ce dođu i posude knjigu na neko vrijeme, a jedna razlika ipak postoji. Naime, žive knjige su ljudi s nesvakidašnjima pričama i životnim iskustvima, odnosno pripadnici i pripadnice manjinskih i/ili društvenih skupina koje su vrlo često diskriminirane ili stigmatizirane, a s kojima većina od nas nikad nije imala mogućnost popričati ili ih upoznati.

Ti si odlučila pokrenuti projekt u Zadru?

- Tako je. Prije godinu i pol sam vidjela da se takve stvari organiziraju u drugim državama te je i meni došla želja isto organizirati takav događaj, u kojem se mogu upoznati osobe koje se možda ne bi upoznale ili razgovarale, u kojem se šire vidici i smanjuju diskriminacije. Ovaj događaj je otvorenog tipa, te sam također pozvala da sudjeluju i razne udruge (Društvo za Multiplu Sklerozu Zadar, Udruga Volontera...).

Kako je zapravo nastala ova globalna inicijativa, koji je njezin cilj?

- Živa knjižnica nastala je na temelju događaja u Danskoj i zamišljena je da se ustrajno bori s predrasudama, a poljedično onda i diskriminacijom u našem društvom.  Potiče se aktivno uključivanje građana u društveni život zajednice, osnaživanje i educiranje lokalnih udruga za rad s krajnjim korisnicima te provedbu inovativnih, edukativnih, rekreativnih i zabavnih aktivnosti u ovom području.

Što nas onda očekuje u petak u Gradskoj knjižnici?

- Živi susret će biti organiziran na način da će biti poredane stolice u parovima u multimedijalnoj dvorani. Osobe mogu naglasiti žele li podijeliti priču, samo poslušati, ili oboje. Osobe tada mogu sjesti te će ih druga osoba odabrati samo na temelju instinkta ili znatiželje. Zbog poštivanja COVID pravila, bit će dovoljno razmaka, te će svirati lagana glazba kako bi se sudionici opustili i imali malo više privatnosti.


Reci što misliš!