#krenizdravo
Burbon i borovnice: Razgovarali smo sa zadarskom food blogericom koja sprema sjajna vege jela
Zadranka Nataša Rajčević kuha, piše, snima, fotografira, i sve to pod egidom "Burbon i borovnice". Odlučili smo je podržati i predstaviti njezine recepte i priču našim čitateljima.
Prije svega zašto Burbon i borovnice?
- Naziv je nastao posve slučajno. Taman sam bila u procesu otvaranja bloga i nikako se nisam mogla odlučiti oko imena. Jedan dan sam radila neke čokoladne muffine i na papir pisala sastojke koje mi trebaju. Pogađate, to su bili i burbon i borovnice. Čim sam ta dva sastojka ''pročitala u glavi'' to je bilo to! Prespavala sam odluku i odlučila da je to savršeno ime za food blog. Doduše, uopće se ne sjećam jesam li te muffine na kraju i napravila..! (smijeh)
Kada si se zaljubila u food bloganje, jeli to u genima, i kako su izgledali ti početci?
- Bloganje mi nije u genima ali kuhanje definitivno je. U mojoj obitelji se puno ( i dobro) kuha, od malena sam bila cijela u hrani.
Bloganje je došlo relativno nedavno, krenulo je sa stavljanjem fotki hrane na IG, ljudi su me sve više i više tražili recepte i tako je zapravo sve počelo. Zapravo mi je bilo bitno ( i još uvijek jest) da ljudima približim hranu biljnog podrijetla i da vide kako si mogu napraviti nešto jednostavno, ukusno i zdravije.
Od samih početaka sam imala veliku podršku obitelji, kolega blogera i nekih brendova tako da sam imala baš dobar start.
Koje stereotipe i mitove o veganima najviše voliš razbijati? Osobno me frustrira ovo: zašto je u Zadru tako teško imati neko drugo mlijeko u kafiću?
- Najviše volim razbijati mitove o tome kako vegani samo jedu travu. Neki od mojih omiljenih, a i najpopularnijih recepata su recepti za sarmu, bolonjez, burek od sira, punjene paprike, gulaš… naravno sve u biljnoj varijanti. Ljudi se često vrijeđaju na činjenicu da ja vegansku sarmu nazivam sarmom, ali relano… kad izbacite meso i umjesto njega stavite ili tofu ili samo povrće/žitarice/mahunarke postupak je isti! A okus bi zavarao i najvećeg mesojeda.
Također, ljudi često misle kako je biljna prehrana jako skupa. To se obično dogodi jer na netu nađu recept za sirovu tortu čiji sastojci relano koštaju 200-300 kuna i onda misle da su svi veganski recepti takvi. To naravno nije istina. Ako se hranite cjelovitim, sezonskim namirnicama i izbjegavate puno prerađenih namirnica, veganska prehrana je zapravo dosta povoljna. Opet, sve ovisi o tome kakvu hranu preferirate.
Jesensko doba - koje namirnice sada najbolje ''idu''? Gdje ih u Zadru nabaviti?
- Jesen je prepuna savršenih namirnica kao što su jabuke, kruške, šljive, mandarine, brokula, cvjetača, blitva, špinat, prokulice, kupus, kesteni, cikla, bundeva, šipak….Klasično, najbolje idu recepti s bundevom.
Kao i u svakom gradu, najbolje namirnice ćete uvijek naći na pijaci! Kako ne živim u Zadru već godinama, nisam baš upoznata s ponudom u trgovinama zdrave hrane ali znam da ih ima nekoliko i u svakoj sam uvijek našla sve što sam tražila.
Pratiš li hrvatske food blogere/vlogere, možemo li reći da postoji nekakva ''scena'' u zdravoj i vege prehrani?
- Pratim dosta hrvatskih food blogera i dobar dio njih su mi postali bliski prijatelji, tj. prijateljice. Postoji dosta dobra vege/zdrava scena. Malo nas je ali svakim danom rastemo. Ljudi su počeli sve više paziti na prehranu tako da zdrava hrana postaje nekakav trend. Samim time, i food blogera kojima je fokus na tome je svakim danom sve više.
Bila si finalist MissGastro natječaja... Koje suradnje su ti drage?
Da, to je bilo predivno iskustvo u relativnim počecima mog bloganja. Samim time mi je ta nagrada baš puno značila, shvatila sam da ovo što radim ima nekakvog smisla i da trebam ustrajati na svom putu.
Sve suradnje su mi zapravo jako drage jer pristajem samo na suradnje s brendovima koje i sama koristim. Jako volim suradnje s hrvatskim brendovima jer mi je bitno da se domaći proizvodi stavljaju u fokus.
Jedna od dražih mi suradnji ipak nije povezana s hranom a radi se o suradnji s Dominique, vlasnicom Bijelog Gloga, Zadrankom koja radi predivne svijeće s mediteranskim biljkama koje rastu u njenom vrtu.
Imaš li neke nove planove i projekte na rasporedu? Možda objava kuharice ili pokretanje radionica?
- Kraj godine je food blogerima uvijek dosta zgužvan, tako da imam dosta planova. Iduće na redu je food radionica u Zadru krajem listopada, zatim još neke radionice u Zagrebu, a i planiram novi online program s kolegicom Marie Wasler pa smo trenutno u planiranju nove verzije našeg 21 day reset programa.
Uglavnom, svašta nešto! Nadam se fokusirati više na radionice jer je to najviše što me veseli u ovom poslu. A doći će i kuharica sigurno.
Niz odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!