Ostalo / Intervjui

prehrana, vježbanje, guštanje u životu

Matea Novoselac: Želim ljudima pokazati realnu stranu fitnessa

Matea Novoselac: Želim ljudima pokazati realnu stranu fitnessa

U moru stranih fitness gurua, trenera, influencera, pronašli smo jedno simpatično lice na ''domaćem terenu''. Matea Novoselac za eZadar govori o svojem fit putovanju i brojnim detaljima o prehrani i vježbanju kao načinu života. Ljubavi, hobiju, poslu!

Kada je započelo tvoje fit putovanje i baviš li se njime profesionalno?

- Moja fitness priča započinje prije sedam godina kada sam željela upisati policijsku akademiju. Uz ogromnu želju da upišem akademiju počela sam sve više raditi na sebi, učiti i mijenjati prehrambene navike. Svakim novim danom sam ulazila sve dublje u taj svijet i moja ljubav prema fitnessu je samo nastavila rasti. Fitnessom se ne bavim profesionalno. Barem ne na način da mi je to jedini posao i da živim od toga. Za sebe smatram da sam i dalje rekreativac jer profesionalno zahtjeva maksimalnu posvećenost i odricanje što je uz redovan posao i radno vrijeme ipak teže postići.

Možeš li nam otkriti kakav je tvoj stav o tezi da se trbušnjaci grade u kužini?

- Definitivno smatram da se trbušnjaci grade u kuhinji. I sama sam kao početnik probala trenirati bez uvođenja zdrave prehrane, ali sam brzo došla do stagnacije. Nakon uvođenja redovnih i zdravih obroka počela sam primjećivati napredak.
Jednostavno rečeno - ne vrijedi graditi trbušnjake koji će biti skriveni ispod masnog tkiva. Da bi došli do izražaja moramo prvo maknuti taj višak.


S obzirom na percepciju u medijima koju danas nosi veća guza, a promoviraju je brojne influencerice, koje vježbe nam preporučaš za dobre rezultate?

- Nažalost u posljednje vrijeme se gubi pojam „fitness“ i počinje se svoditi na gore navedeno. Cilj fitnessa nije imati što veću guzu. Razumljivo je u vremenu u kojem živimo da pojedine žene žele privući više pozornosti ili povećati samopouzdanje, ali to onda nema veze s fitnessom. Što se tiče vježbi za dobre rezultate izdvojila bih čučanj, iskorak i poznati glute bridge.

U koroni smo mnogi počeli s kućnim treninzima. Koliko su učinkoviti? Kako se snaći bez teretane ? Primjerice, ja sam za opterećenje počela koristiti ruksak krcat tvrdo ukoričenih knjiga!

- I sama sam u koroni započela s kućnim treninzima, ali da su učinkoviti kao i u teretani, nažalost nisu. Puno se teže pokrenuti i motivirati, ali se ipak može odraditi kvalitetan trening. Improvizirati možemo uvijek, ali uz mala ulaganja se može kupiti girja, elastične trake, bučice i slično. Kao što sam i svojim klijentima rekla, bolje i kućni treninzi nego ga uopće ne odraditi. Ukoliko rekviziti nisu opcija uvijek se mogu raditi vježbe s vlastitom težinom.

A što bi savjetovala mladim djevojkama koje započinju s dijetama 15 dana prije ljeta?

- Vrlo jednostavno, nemojte to raditi. Dijete kako ih većina ljudi provodi nisu zdrave. S takvim dijetama ćete smršaviti, ali pod koju cijenu? Svima je već pomalo poznat pojam JOJO efekt.

Kada tijelo izgladnjujete ono prelazi u posebno stanje „preživljavanja“ te znajući da neće u skorije vrijeme dobiti hranu, počinje maksimalno „skladištiti“ sve što unesemo da se pripremi za naše gladovanje.

Kada se vratimo normalnom unosu hrane tijelo je i dalje u stanju da maksimalno skladišti te u najboljem slučaju se vratite na istu kilažu - ako ne i veću.

Osobno ne podržavam dijete u kojima je cilj gubljenje kilograma u što kraćem roku iz razloga što smatram da si na taj način uništavamo zdravlje.

Voliš dijeliti vježbe i motivacijske poruke na društvenim mrežama što je za svaku pohvalu. Pratiš li i sama još neke trenere/ice  na internetu, ima li u Hrvatskoj oblikovana scena? Može li se od toga živjeti u RH?

- Glavni cilj mi je motivirati i pokrenuti ljude. Prikazati ljudima realnu stranu fitnessa. Prikazati da fitness nije kakvim ga se predstavlja u medijima i po društvenim mrežama. Nije sve samo odricanje, treniranje i zdrava prehrana. To je glavna poruka koju želim prenijeti svojim pratiteljima. Sve je stvar slaganja prioriteta.

Naravno, pratim i druge trenere/ice. Stvaramo krug istomišljenika te smo u svakodnevnom kontaktu. Dijelimo iskustva, mišljenja i savjete. Pokušavam se držati podalje od trenera/ica koji lažno predstavljaju fitness ili lažno prezentiraju proizvode samo zbog zarade.

Naravno da se može živjeti od fitnessa. Nekoliko mojih dobrih prijatelja i živi od toga, ali za većinu je barem na početku to samo dodatan prihod koji s vremenom može prerasti u jedini izvor prihoda. To ipak zahtjeva veći broj pratitelja, sponzorstva, web stranicu, više klijenata i slično. Naravno i sama težim da mi fitness bude jedini posao jer uz svoj redovan posao, klijente, programe, poruke pratitelja mi ne preostaje previše slobodnog vremena.

 


Reci što misliš!