Ostalo / Intervjui

20 godina geste

Nena Jurišić: U životu postoje prečice do radosti, ples je jedna od njih. Živa istina!

Nena Jurišić: U životu postoje prečice do radosti, ples je jedna od njih. Živa istina!
Željko Karavida

U zadarskoj plesnoj udruzi Gesta radi se punom parom. Pripremaju dvije predstave, pripremaju se za upis novih generacija, a ove godine slave i 20 godina djelovanja. Tim smo povodima pričali s osnivačicom Nenom Jurišić

Plesna udruga Gesta ove godine slavi punih 20 godina djelovanja u gradu Zadru na području plesne i izvedbene umjetnosti, a njena osnivačica plesna pedagoginja i koreografkinja Nena Jurišić objasnila nam je po čemu je to Gesta posebna. 

- Ono po čemu se Gesta razlikuje od drugih plesnih udruga i ansambala u našem gradu je autorski i pedagoški rad, kroz svih 20 godina. Gesta iza sebe ima preko 46 dramsko-plesnih predstava. Gestin rad krasi i preko 10 dječjih pjesma za koje smo dobili i priznanja na državnoj razini.

Neke od predstava koje su se posebno istaknule su Tvornica igračaka iz Mrazograda, Čarobna soba, Vremeplov, Ima li spasa za djeda Mraza, Božićni šoping u SuperOvoj, Izašli iz Priče (a, netko i iz papučice), Miš N impossible, Drvo života, Maštoplov, Projekt sreća, Veliki Snovi, Hotel Otompotom, Tarotići, Zajedno u NovuAfrika. 

U toj su udruzi prve plesne korake napravili mnogi plesači, a koliko će ih još ovdje tek zavoljeti ples...

- Preko 2.000 djece koja su kroz posljednih 20 godina u Gesti kroz plesnu umjetnost dotakli i primili benefite koji nije moguće ostvariti samim intelektom. Mnogi znanstvenici se slažu da osoba ne mora biti profesionalni plesač kako bi osjetila dobrobiti plesa na aktivnost mozga, jer ples je jedan od najstarijih ljudskih načina izražavanja, objasnila je Jurišić. 

O predstavama i obljetnici

U Gesti rade punom parom. Pripremaju dvije predstave koje će svoje izvedbe dožijeti u jednom mjesecu - i to ovom, lipnju. 

- Zbog obljetnice 20 godina uspješnog rada krajem lipnja izvest ćemo dvije predstave MUZIKOLOG & ja i Čarobna soba. Autor obje predstave sam ja. Muzikolog i ja je dramsko plesna predstava, za koju je tekst napisao Hrvoje Dukić, prof. hrvatskog i književnosti, a režiju i dramatizaciju potpisuje lutkarica i glumica Sanja Grgina.

Otkrila nam je i tko u predstavi glumi.

- Glume mladi Dominik Karakašić nagrađivani glumac KLZ i Marko Trošelj 11 –godišnji dječak.

Čarobna soba je plesna predstava koju također potpisuje Jurišić, dok je za režiju zadužen Vinko Radovčić, poznati zadarski redatelj.

Nažalost, šira zadarska publika neće moći uživarti u izvedbama predstava. One će se zbog epidemije izvesti samo za roditelje Geste. Ipak, Jurišić nam je otkrila planove za jesen. 

- Nadamo se da će u rujnu predstava biti izvedena i za mnogobrojnu publiku koja prati Gestin rad.

Kako izgleda rad u Gesti za vrijeme pandemije?

- Kao umjetnički voditelj, nastojim i u dvorani i privatno ovo izuzetno teško razdoblje za svih, a posebno za plesače, održati u pozitivi i radu u nadi da će sve ubrzo proći i vratiti se na pravi put. Djeca su ispala iz svog ustaljenog načina života i rada. Vidjeli su i probali da sve može stati i da se mogu prepustiti trenutku. Mi pedagozi smo ti koji moramo pametno u ovoj situaciji postupiti i vratiti ih na put. Najlakše je odustati i prepustiti se. Ovo izuzetno teško i izazovno razdoblje kroz koje prolazimo zajedno s njima moramo okrenuti, motivirati ih i potaknuti na djelovanje, rad, trud... Jer uspjeh ne dolazi preko noći. Svi unutar sebe želimo biti uspješni, a posebno mi plesači očekujemo pljesak na kraju, kazala je. 

Zašto upisati dijete u Gestu?

Djeca se razvijaju od prvog dana i lakše uče što su mlađi, to znamo. No noge roditelje ipak iznenadi kad vide koliko mlada djeca dolaze u Gestu.

Jurišić nam je rekla da se u školu plesa djeca mogu upisati već sa 3 i pol godine.

- Ples je ritmičko pokretanje tijela prema ritmu glazbe, pojedinačno, u parovima ili grupama. Plesom se izražavamo i komuniciramo, a da nismo izustili nijednu jedinu riječ. Ples je univerzalan jezik koji razumiju svi i to na različite načine, rekla je. 

Riječ je o obliku sekundarne socijalizacije koju će djetetu mnogo pomoći u kasnijm razvoju i komunikaciji s drugim ljudima. 

- Ako želite da se vaše dijete socijalizira morate ga naučiti socijalnim vještinama. Ples je izvrstan način za to. Radeći već dugi niz godina pratim promjene u ponašanju kod djece iz generacije u generaciju. Zbog današnjeg načina života i tehnologije koja je preuzela naše živote i, nažalost, živote naše djece, stvoren je umjetan svijet zabave. Često pri razgovoru s ljudima koji ne znaju kakve dobre strane u razvitku kod djece  nudi ples čujem rečenicu: Ma daj, to je prerano za djecu pustimo ih da budu djeca. imat će pregršt obaveza kroz život, neka se sada igraju.

Odlučite li se svoje dijete upisati u Gestinu školu, to možete učiniti od 15.06 do 01.07 na www.gesta.com.hr pod online obrascem.

- Ovim putem želim zahvaliti svim svojim suradnicima,svoj djeci koja su prošla kroz Gestu ili su još dio nje na čistoj ljubavi kroz ples i radost. I uvijek se nekako u intervjuima na kraju vodim izrekom. U životu postoje prečice do radosti, ples je jedna od njih. Živa istina!, zaključila je Jurišić


Reci što misliš!