Ostalo / Intervjui

kreativna ekipa

Upoznajte posadu koja stoji iza projekta "Jadrane, imamo problem"!

Upoznajte posadu koja stoji iza projekta

Likovi su sanjivi, pomaknuti iz morskih dubina u nebo, oblake, da dišu, slobodni... Ako još niste čuli za priču "Jadrane, imamo problem“, vrijeme je da vas upoznamo s kreativnom ekipom koja stoji iza ovog projekta. Razgovaramo s Brunom Ćurkom i Marinom Franićem.

Tko je čudesna posada i kako se okupila?

Ćurko: Udruga Mala filozofija nekih pet, šest godina zajedno s Centrom za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC)  iz Splita, obilježava Mediteranski dan obale. Kako je prošla 2020. godina bila Covid-19 godina odlučili smo se na dvije akcije.

Jedna je bio natječaj za literarne i likovne radove, u suradnji s Upravnim odjelom za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije. Tu smo imali dvjestotinjak prijava. Na kraju smo  objavili malu slikovnicu s najboljim radovima. Među najboljima je bio i naš Zadranin, Bartol Periš (7. razred, OŠ Stanovi) sa svojom izvrsnom pričom „Godina 12026.“

Druga aktivnost bila su online kreativne radionice u kojima je nastala i ova slikovnica. Na početku je radionica održana u tri susreta, međutim, kako se priča razvijala, na kraju je održano šest radionica duplo dužeg trajanja od predviđenog.

Radionicu sam osmislio zajedno s Dariom Povh Škugor. Učenici osnovnih škola Marko Lovrović (7. razred, Zadar), Bartol Periš (7. razred, Zadar), Tonka Škugor (6. razred, Split) i Mislav Sekovski (3. razred, Split), neumorno su iz radionice u radionicu radili na detaljima priče.

Priča se polako razvijala i na kraju je postala jako zanimljiva i potpuna. Imali smo i savjetnike, koji su s nama radili na priči: naša Zadranka Maša Jurin, Toni i Luka Šilović, te Alan i Leon Thorp.

Kad je priča bila finalizirana, naš pisac Nebojša Lujanović ju je analizirao i dao nam finalne, ali užasno dragocjene savjete i priča „Jadrane, imamo problem“ je finalizirana. Priča je stvarno dobra. Centar za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) na Darijin i moj prijedlog su odlučili za malo dodatnog napora. Na moj prijedlog angažirali smo Marina Franića iz Tvornice mašte, koji je napravio odlične ilustracije. Opet na moj prijedlog angažirali smo Anamariju Ivković i Martinu Perić iz Prirodoslovno-grafičke škole iz Zadra koje su grafički dizajnirali našu knjižicu. Kolega Josip Guć s Filozofskog Fakulteta u Splitu nam je lektorirao knjigu. Uglavnom, bio je to jedan dugačak i kompleksan proces, koji je rezultirao simpatičnom i poučnom slikovnicom/knjižicom. 

11dede4b0ac948ae9fd8d0b345b82b94.png?v=2Naslov je pretpostavljam referenca na Houston we have a problem...što je u vašem fokusu i kako ste to posložili u projekt koji sada možemo imati na polici?

Ćurko: Radionica je takva da sami sudionici (učenici) smišljaju imena, zaplete, istražuju i predlažu. Tako su predložili nekoliko naslova i na kraju, nakon rasprave, došli smo do ovog naslova. Sama radionice potiče učenike na kreativnost, ali i suradnju i razvija vještinu rasprave  i donošenje najboljeg zaključka. Svi smo jako puno naučili o moru i zagađenju kroz ovaj proces, jer smo morali istraživati razne vidove zagađenosti. 

S obzirom na mjere, planirate li promociju?

Ćurko: Zasad se planiraju promocije u Zadru i Splitu, ali se nadamo da će ovi Covid-19 brojevi početi padati i da ćemo moći napraviti te promocije. Sigurno je da ćemo napraviti online promociju kroz Virtualnu filozofiju (online promocije knjiga koje organiziraju Mala filozofija i Zadarski filozofski krug Hrvatskog filozofskog društva). Kad dogovorimo datum javiti ćemo vam. Pokušati ćemo ponovi spojiti sve pisce, savjetnike – tako da će to biti jedna vesela, ali poučna promocija. 

Gdje nabaviti knjigu?

Ćurko: Nažalost knjiga nije u prodaji, ona je nastala kao dio projekta. Ovih dana dosta ljudi je pitalo kako i gdje kupiti slikovnicu, to će nas potaknuti da pokušamo naći način da ljudima ispunimo želju. 

4c641a6fb7bf499684ffd87a8d52bb46.jpg?v=2Porazgovarali smo i s Marinom Franićem, ilustratorom. Tko prati rad Tvornice mašte zna koliko je za Marina bitno more!

Franić: - Ja san dite škoja, otoka, bose noge, sol. Sretan sam i zahvalan što me posada mediterana, Bruno, Darija, PAP RAC odabrala da ilustriram, likovno oblikujem ovu slikovnicu. Ukazali su mi povjerenje i dali svu slobodu za stvaranje. Nadam se da ćemo i dalje surađivati na novim projektima.

Čime se trenutno još baviš, jer znamo da ne miruješ?

Franić: Da, paralelno radim na još dvije slikovnice ali sve imaju istu dodirnu točku, stil Tvornice mašte, taj duh NE ODRASTANJA, vitra, soli... Moram istaknuti da mi je najljepše jer su u stvaranju "Jadrane, imamo problem!" sudjelovala djeca, Tvornica je prvenstveno tu za djecu i sve one koji čuvaju iskreno djetinjstvo podno kosti. Likovi su naravno sanjivi, pomaknuti iz morskih dubina u nebo, oblake, da dišu, slobodni. Sloboda je najveći dar.

Bilo je ovo posebno putovanje sa kreativnom posadon do cilja, da oživimo našu slikovnicu, da diše u soli. Ponosno i zahvalno stojim ispod neba jer smo progovorili zajedno o važnoj temi, očuvanju mora. Jedini način da popravimo svijet je da popravimo sebe, sačuvamo prirodu. Svoj rad posvećujen Pašku i Leniu, za snove, tata. Hvala svima koji prate rad i poruku Tvornice mašte kroz silne godine iza nas, blind artist ! NEMA ODRASTANJA! NIKADA VIŠE!

 


Reci što misliš!