Ostalo / Intervjui

na kavi s redateljem

Vinko Radovčić: Drama plus premijerno izvodi "Mikrofikcije", svaki monolog nosi snažnu poruku

Vinko Radovčić: Drama plus premijerno izvodi

Sjedimo na kavi na terasi s pogledom na more, a Vinko Radovčić mi priča kako je, zahvaljujući knjižničaru Anti Kolanoviću, jednog dana slučajno naišao na sjajnu zbirku kratkih, izuzetno kratkih priča. U meni odmah zatitra oduševljenje, koje se povećava činjenicom da se radi o "Mikrofikcijama" Regisa Jauffreta.

Knjigom sam svjedobno bila opsjednuta i smatram da je sjajna za buđenje inspiracije svakom umjetniku, bilo da se bavi pisanjem, glumom, perfomansom... 

- To su tekstovi koje svaki glumac, bilo da se radi o amateru ili profesionalcu, može pokušati iznijeti svojim cijelim tijelom, glasom... na probama naše Drame plus fokusirali smo se na monoformu. Radi se o grupi mladih ljudi, uglavnom srednjoškolaca, dakle, Velikoj Drami, priča mi Vinko, te kaže kako je prvi susret sa zbirkom Mikrofikcije bio zanimljiv, prepun reakcija. 

- Svaki je mladi glumac pronašao svoj monolog, a na uvid su imali cijelo djelo, tako da su u brojnim pričama prepoznali situacije iz svoje svakodnevice. Svaka priča biser je za sebe, imaju snažne poruke, vrlo iskrene, ponekad brutalne, surovo realne.

a563a9dbfce37b44a35e9398c8424ed1.jpg?v=2- Kroz probe proces je počeo teći u smjeru da su glumci postali kao jedna mala obitelj, to je za mene neprocjenjivo, taj rad s mladima koji itekako razumiju našu stvarnost, društvo, polako prepoznavaju svoje i tuđe slabosti i potencijale. Prihvatio sam se dramaturgije i režije te izbora glazbe, a za kostime je zadužena Anita Goreta. 

Predstava traje 90 minuta i bazira se na fizičkom teatru, istražujući tako pokret, geste, govor, poput ispita za glumce, koji imaju priliku iskazati se kroz svoj monolog što je za svakog glumca velik izazov, priča nam Vinko. Premijeru planira u svibnju ove godine u HNK Zadar.

Ne možemo ne osvrnuti se na davnu 2011. godinu. Tada je Vinko imao svoju prvu režiju, bila je to predstava "Adam i Eva".

Od tada pa do danas, mnoge su se stvari dogodile, rastao je i razvijao se Vinkov put pun projekata i izazova, a sada je iza Drame plus pet godina kontinuiranog rada.

Planovi?

Protekle subote u Teatru ITD u Zagrebu, uz podršku ravnatelja Vedrana Hleba, održana je finalna audicija za izbor glumaca za predstavu "Stranac", čiji je prvi krug održan u Kazalištu lutaka Zadar. 

U svibnju će se održati predstavljanje kompletnog programa Drame plus, te autorski tim koji radi na predstavi "Stranac" po djelu Alberta Camusa.  Program bi uključio pet repriziranja i četiri premijere. Sve pod epidemiološkim velom. Sretno!


Reci što misliš!