Ostalo / Intervjui

zadarske relaksice

Katja Pijaca: Pucale smo po šavovima, jedva smo dočekale opuštanje mjera i povratak rekreaciji

Katja Pijaca: Pucale smo po šavovima, jedva smo dočekale opuštanje mjera i povratak rekreaciji

Ako se netko iskreno razveselio relaksaciji mjera Nacionalnog stožera to su naše "relaksice"! Društvo za sportsku rekreaciju koje okuplja dame u najboljim godinama napokon se vratio vježbanju, a koliko im je bilo teško za vrijeme lockdowna doznajemo od Katje Pijace, voditeljice Relaksa.

Osvrnete li se unatrag u 2020-u godinu, kada su Relaksice uopće mogle provoditi treninge u dvorani na Ravnicama?  Kako ste se snašli, kako ste komunicirali u danima lockdowna?

- Relaksice su održavale satove sportske rekreacije samo u dvorani u ŠRC Ravnice ponedjeljkom i četvrtkom i to kako su nam dozvoljavale epidemiološke mjere, to znači da nam je bio određeni broj - 25. Nekad puna dvorana sa i do pedeset relaksica nam je izgledala prazna, a kada su nam zabranili rad u dvorani, vježbale smo na Kolovarima, naravno kada je to vrijeme dopuštalo.

Često smo se nalazile i na Višnjiku, hodajući atletskim stazama ili u malim grupama mijenjale svoje staze, malo prema Boriku, malo do Karme. Teška su to bia vremena, za mene posebna, jer sam vodila četiri puta tjedno satove sportske rekreacije.

Nažalost, dvorani O.Š.Stanovi nismo imale pristup, pa smo nekada vježbale ispred, na igralištu. Naravno, samo hrabre relaksice.

2020 godina je bila tužna za relaksice, naročito mjesec lipanj kada  su tri relaksice u razmaku od 15 dana ostale bez svojih supruga...i mnoge planove ste morali prekinuti.

- Da, onda nismo niti obilježile naš dan, jer mi smo i u sreći i u tuzi zajedno. Ipak smo uspjele u rujnu održati memorijalni turnir u boćanju "Mirjana Marič" koji se inače održava u ožujku, nismo otišle na Ožujske susrete žena koji su trebali biti u Malom Lošinju, nije se održala akcija "1000 koraka kroz 1000 ulica" povodom Svjetskog dana zdravlja, nije bio Festival sportske rekreacije u Zatonu.

b9dbdcbfe4cb6bb74f6ca07968973562.jpg?v=2Vi ste uspjeli prošle godine obilježiti i izlazak knjige ako se ne varam, a što je bilo s natjecanjima i putovanjima?

- U rujnu sam imala promociju knjige ''25 Relaksovih pirueta" u Gradskoj knjižnici, nažalost, samo ispred 40 relaksica, umjesto njih stotinjak, u organizaciji Matice Zadrana. 

Svjetski dan pješačenja obilježile smo u mjesecu listopadu, pješačenjem od Branimira do Borika, a u mjesecu studenom turnir u boćanju Sv"Krševan" povodom Dana Grada. I to opet kako su nam dozvoljavali ondašnji uvjeti...turnir samo za relaksice, a ne gošće/ kao i onaj memorijalni/. Ipak smo nešto realizirali. Čudna smo mi ekipa, jednostavno nas nešto pokreće.

Kako ste krenule u 2021.-u godinu?

- Ova 2021 godina nije počela dobro, sve smo polako pucale po šavovima, pokušavale smo se tješiti...ali, opet manja grupa se nalazila na Višnjiku, da bi 1. ožujka kada su nam rekli da možemo u dvoranu, krenule prema Ravnicama. Bilo je lijepo vidjeti tridesetak relaksica koje su jedva čekale malo rastezanja, druženja.

Ubuduće nam ostaju naši termini ponedjeljak i četvrtak od 18 do 19 u dvorani, ali samo 17 osoba. Jedino što mogu napraviti za relaksice je vježbanje vani, do onog trenutka kada se treba sjesti, otići ćemo u dvoranu.

Mnogi vas poznaju kao ženu s jasnim stavom i energijom. Možete li nam reći u čemu je tajna vaše neumorne motivacije? I jesmo li u ovom ludom vremenu uspjeli posložiti prioritete, što kažu vaše članice?

- Mnogi me pitaju, naročito novinari, kako sam uspjela u sportskoj rekreaciji preko 43 godine... mislim da je razlog moj stav i moje mišljenje da je sportska rekreacija potreba svakog čovjeka od djece do ljudi treće dobi. Poprilično sam tvrdoglava i mislim da sam uspjela jer od dana kada je postojala jedna grupa u Zadru sada ih ima kao u priči. I uvijek sam govorila da sportska rekreacija nije samo vježbanje koje djeluje preventivno i korektivno na tijelo, već je bitno to druženje, razne akcije koje daju i psihološku relaksaciju i tako se uspostavlja ravnoteža tijela i duha! Valjda su i drugi prepoznali moj rad pa sam već treći mandat u Upravnom odboru HSSR "Sport za sve" predsjednica Žuanijskg saveza sportske rekreacije "Sport za sve" i predsjedinca Relaksa. Puno je toga i puno se još treba raditi, a nadam se da će se uskoro naći neka zamjena da nastavi moj rad.

Hoćete li 1. lipnja obilježiti Dan relaksa?

- 13. ožujka održati ćemo 13. memorijalni turnir u boćanju M.Marić, u travnju ćemo obilježiti Svjetski dan zdravlja.

Svakako ćemo obilježiti Dan Relaksa, te pješačiti u listopadu, održati turnir u Sv. Krševanu u studenom.

Prošle godine smo trebale ići u Škotsku, nažalost više neće biti ni takvih putovanja ali se nadamo da ćemo uživati u krajevima naše Hrvatkee koje još nismo vidjele!


Reci što misliš!