Ostalo / Intervjui

doroteja kamber kontić

Gradska knjižnica Zadar priprema Odjel za mlade i povratak na Poluotok!

Gradska knjižnica Zadar priprema Odjel za mlade i povratak na Poluotok!

Ovih dana u ulici Stjepana Radića zahuktali su se radovi. Gradi se zadarski Centar za nezavisnu kulturu i mlade, a Gradska knjižnica prvi je stanar jer će se toplim prolazom proširiti na buduću zgradu Centra. O projektima razgovaramo s ravnateljicom GKZD, Dorotejom Kamber Kontić.

A kako da smo jučer bili pred gradilištem na press konferenciji! Umeđuvremenu nas je dobro protresla pogađate već koja ''situacija'', no usprkos svemu naša knjižnica i dalje radi, po svim mjerama i pravilima.

Primjerice, izložbe se održavaju samo u predvorju ili pomoću ekrana, bez otvorenja, radionice s djecom odvijaju se preko Zooma...

Zanimalo nas je što će se sve dogoditi kada Gradska knjižnica Zadar krene u proširenje i preseljenje.

- Raduje nas da radovi na susjednoj zgradi budućeg Centra dobro napreduju, što nam je ujedno i najava da uskoro slijedi preseljenje dijela Knjižnice u nove prostore. Kako je to dugogodišnji projekt, ništa nas od toga nije iznenadilo ni dočekalo nespremnima.

Unazad nekoliko godina, a prošlu godinu intenzivno, radimo na pripremi preseljenja, organizacije prostora i knjižnične građe te programske osnove na kojoj će se temeljiti budući programi na Odjelu za mlade koji će se smjestiti u novom prostoru, kazala nam je ravnateljica Kamber Kontić. 

Osim Odjela za mlade, svoje mjesto tamo naći će i Američki kutak Gradske knjižnice Zadar kao i glazbena i filmska zbirka, trenutno smješteni u prostoru Mediateke.

- Prostorna organizacija i oprema kao i programi pratit će standarde i uspješne primjere modernog knjižničarstva te će naši mladi korisnici pored knjiga i informacija imati na raspolaganju bučnu zonu za druženje i odmor, Maker Space – mjesto za ostvarivanje svoje kreativnosti, prostor za učenje i rad i dr. Nećemo sve otkrivati, neka neki detalji ostanu iznenađenje, dodaje ravnateljica.

Ovaj tjedan djelatnici su započeli s fizičkim premještanjem knjižnične građe kako bi oslobodili dio prostora gdje je predviđen spoj dviju zgrada.

- Trudimo se organizirati sve tako da ne utječe na trenutni rad s korisnicima, napominje Kamber Kontić.

U novom Centru za mlade Gradska knjižnica dobit će dodatnih 1000 m2 koji će biti namijenjen mladima. Prostor obnovljen kroz EU projekt, u 2021. Grad Zadar opremit će vlastitim sredstvima.

4500 m2 suvremenog novouređenog prostora za mlade

Podsjećamo, projektom se rekonstruira dvoetažni prostor bivše vojarne površine 4.500 m2 koji se nalazi pored postojeće gradske knjižnice. Novouređeni prostori prilagođeni su potrebama udruga mladih, nezavisne kulturne scene te građana koji su korisnici prostora knjižnice kao i javnih prostora centra za mlade. Tako se uređenjem dobivaju višefunkcionalni prostori za mlade, prostori za radionice, dvorane za predavanje, velika multimedijalna dvorana za koncerte, projekcije i razne druge izvedbene aktivnosti, dvorane za ples, te ostale društveno kulturne aktivnosti nezavisnog sektora i korisnika Gradske knjižnice.

Gradska čitaonica

Do ljeta Knjižnica bi, ako sve bude po planu, trebala naći svoje mjesto i na Poluotoku unutar prostora obnovljene Providurove palače te se ponovno vratiti u staru jezgru grada Zadra i biti na raspolaganju korisnicima.

842165a2dd4f3f6cbb324fb22d1f6317.jpg?v=2(Ulaz u Odjel za odrasle Gradske knjižnice Zadar u Kneževoj palači. FOTO: Zvonko Kucelin, 1989.)

Mnogi od nas se sjećaju s nostalgijom dolaska u knjižnicu kada je bila na Poluotoku, kako su škripale podne daske, kako su se knjige posuđivale pomoću ''kartica''....što nas sve očekuje povratkom u grad?

- U novi ogranak planiramo preseliti Zavičajnu zbirku i Čitaonicu tiska te svojom djelatnošću dati kulturni i turistički doprinos svome gradu. Jedva čekamo da ono što je dugo planirano krene u realizaciju te da svoj rad i entuzijazam usmjerimo u nove prostore i projekte.

Uključivanjem nove ustrojstvene jedinice u mrežu knjižnica Gradske knjižnice Zadar ostvaruje se Vizija Knjižnice kao istinskog središta zajednice koju povezuje i informira kroz različite programe, usluge i sadržaje s posebnim naglaskom na programe poticanja čitanja i učenja, pojasnila nam je ravnateljica. 

- U skladu sa svojim Poslanjem, planiranjem nove ustrojstvene jedinice na Poluotoku Knjižnica približava informacije, znanje i kulturu žiteljima grada Zadra, Zadarske županije i njihovim gostima, odgovara na potrebe i zahtjeve korisnika uslugama kojima potiče čitanje, pridonosi neposrednoj obaviještenosti građana, obrazovanju i bogaćenju kulturnog života, provođenju slobodnog vremena svakog pojedinca u zajednici. 

Budući korisnici Gradske čitaonice, imat će bolju dostupnog knjižnične građe, više mogućnosti i prilika za aktivno i kritičko čitanje, a kroz primjenu novih tehnologija prilike za razvoj čitalačke i drugih oblika pismenosti.

Kroz aktivnu prezentaciju zavičajnih sadržaja turistima, posjetiteljima, ali i sugrađanima, cilj je proširiti knjižničnu mrežu, omogućiti bolju dostupnost knjižnične građe, programima i aktivnostima promovirati kulturnu baštinu Zadra i Hrvatske.

"Uključi se knjigom"

Knjižnica je nedavno ostvarila vrijedan rezultat na nacionalnom natječaju te sklopila ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva za projekt ''Uključi se knjigom'' kroz koji će nabaviti novo vozilo, biblio-kombi. 

- Početak odlaska na teren planiran je u sljedećoj godini, s obzirom na procedure koje prethode i koje treba provesti prema Zakonu o javnoj nabavi. Partneri na projektu su nam Grad Nin, općine Poličnik, Preko i Galovac, te Udruga HVIDRa, kazala nam je ravnateljica.

56bf3d7492abb598306e6d39b937c79e.jpg?v=2Zadar čita 2021.

Jedna od veselih vijesti iz Gradske knjižnice je i najava manifestacije koju sve generacije vole i otvorena je za sudjelovanje. Zadar čita!

- S radošću smo dočekali vrijeme planiranja i pripreme ovogodišnjeg programa poticanja čitanja Zadar čita 2021. Kako nas je prošla godina iznenadila te su se planovi morali mijenjati, ove godine odlučili smo doskočiti nepredvidivim pojavama te izvedbeno i tematski prilagoditi manifestaciju situaciji, a uvijek s ciljem promocije kulture i navike čitanja naših korisnika.

Termin održavanja manifestacije je od 22. do 27. ožujka 2021. godine, a svoje prijedloge programa kroz odgovor na pitanje Zašto je dobro čitati bajke? možete dostaviti na obrascu u prilogu do 5. ožujka 2021. godine na adresu elektroničke pošte: zadar.cita@gkzd.hr

Koordinator programa u Gradskoj knjižnici Zadar je Matea Bakmaz kojoj se možete obratiti oko bilo kakvih organizacijskih pitanja, putem elektroničke pošte matea.bakmaz@gkzd.hr ili na tel. 023/301-103.

- Ovisno o epidemiološkoj situaciji, programi će se održati u fizičkom ili virtualnom prostoru. Objedinjeni zajednički programi svih prijavljenih objavit će se na mrežnoj stranici i na profilima društvenih mreža Gradske knjižnice Zadar, napominje ravnateljica. 

 


Reci što misliš!