Ostalo / Intervjui

novi voditelj Škole nogometa

Krešimir Gojun: Uspostavit ćemo kontinuitet kvalitetnog sustava rada

Krešimir Gojun: Uspostavit ćemo kontinuitet kvalitetnog sustava rada
Nenad Opačić

Upravni odbor HNK Zadar odlučio je da će od 1. siječnja 2021. novi voditelj klupske Škole nogometa biti Krešimir Gojun (48), etablirani stručnjak iz Zagreba.

Dosadašnjem voditelju Raphaelu Sušiću prošao je ugovor, a Krešimir Gojun prije nekoliko dana potpisao je s klubom ugovor na rok od tri i pol godine.

-  Mom formalnom dolasku u HNK Zadar prethodilo je razdoblje u kojemu sam u niz navrata razgovarao s Damirom Kneževićem, predsjednikom kluba, te Krševanom Santinijem, članom UO HNK Zadar. Bili su to veoma ozbiljni, konkretni razgovori, obavljeni i s moje i s klupske strane u dobroj vjeri – kaže Krešimir Gojun.

Dodaje i da su ga u HNK Zadar privukli zdravo ozračje i pozitivna priča u kojoj je zamjetno da klub ima i da će imati i potporu lokalne zajednice, odnosno Grada Zadra.

- Meni je Zadar sa svojom okolicom i od prije poznat, što preko nogometa, što tijekom mojih obiteljskih boravaka u kućici koju je još moj otac davno podigao u Privlaci. Kao trener u nizu klubova u kojima sam radio dovodio sam u Zadar različite selekcije, susretao se s kolegama i s drugima iz nogometa i uvijek mi je u Zadru bilo ugodno. Kad je o nogometu riječ, nedvojbeno je da u Zadru i oko Zadra postoji golemi potencijal koji će na odgovarajući način trebati „izvući na površinu".

Krešimir Gojun (rukometni reprezentativac Jakov Gojun mu je prvi rođak) od devete je godine igrao nogomet u Dinamu, sve do juniorske dobi, a poslije srednje škole odlučio se za studij na Kineziološkom fakultetu. Igračku karijeru prekinula mu je teža ozljeda noge i roditelji su ga podržali u odluci da postane student.

-  Polako sam se usmjerio u trenerske vode i počeo kao suradnik Branku Tucaku u Hrvatskom dragovoljcu. Tu sam i samostalno vodio jednu mlađu selekciju, a od 2003. godine počeo sam raditi u Dinamu. Od 2007. do 2011. bio sam u Zagrebu, pa se vratio u Dinamo, povremeno sam bio u i stožerima mlađih reprezentativnih selekcija. Otišao sam potom u Saudijsku Arabiju i tamo bio dvije godine, a 2016. splitski mi je Hajduk ponudio mjesto direktora klupske škole. Obitelj me podržala u tomu da se iz Saudijske Arabije vratim u Hrvatsku.

Nakon odlaska iz Hajduka  Krešimir Gojun bavio se usavršavanjem, pratio je pomno nogometna zbivanja i...

-  I eto me u HNK Zadar! Sad je primarno da sačinim dublju i širu raščlambu, što predmnijeva i razgovore s trenerima u klupskoj školi, te ostalima, kako bismo definirali niz pojedinosti. S obzirom da su treninzi u mirovanju, dakle nema aktivnosti na terenu, predstojeće razdoblje iskoristit ćemo i tako što ćemo na stručnoj razini održati neke radionice i slično.

U kojem će smjeru nastaviti djelovati klupska nogometna škola?

- Iz niza obavljenih razgovora i dobivenih informacija spoznao sam da su svi odlučni u tomu da HNK Zadar bude nositelj kvalitete. To je veoma bitno jer i to dijelom određuje smjer, a svakako ću u bliskoj budućnosti razgovarati i sa svim ovdašnjim klubovima. Vjerujem u višesmjernu suradnju u korist nogometne igre pri čemu svaki subjekt treba jasno znati koji će imati benefit od takve suradnje. Istaknuo bih i da je veoma bitno da naša klupska škola bude posložena na optimalan način jer će samo tako moći kvalitetno funkcionirati.

Plan i program rada, kaže Gojun, dobit će prve obrise uskoro.

-  Prethodno je nužno dobiti relevantne informacije, odnosno sve činjenice o članovima svih selekcija. Tada će biti moguće izraditi plan i detaljan program, što je zahtjevna zadaća, čija je svrha da bude čvrsto uporište u uspostavljanju kontinuiteta sustava kvalitetnog rada. Da bi HNK Zadar u danom trenutku došao tamo gdje svi žele da bude, to će biti nužnost.

Koliko će vam u izazovnom zadarskom projektu od koristi biti dosadašnje iskustvo?

- Prije dva dana nazvao me Željko Adžić, dragi kolega i prijatelj, nekad igrač Dinama, pa mi je čestitao što sam se prihvatio posla u Zadru. Nakon dvadesetak godina rada u nizu klubova, a nešto i u reprezentativnim selekcijama, nakupilo se dragocjeno iskustvo. Dijelom sam i sebe mijenjao kao osobu, to je životni put, pa sam tako, na primjer, u Saudijskoj Arabiji naučio da mi treba – strpljenja! Radujem se što ću sve što sam prethodno naučio sad u HNK Zadar imati prilike ugrađivati u sustav, dakako u suradnji s kolegama i drugima iz kluba, da bi klub na svom putu postao ozbiljan subjekt koji će znatno pridonositi razvoju igrača i općoj kvaliteti nogometne igre – zaključio je Krešimir Gojun.

 

 


Reci što misliš!