Ostalo / Intervjui

razgovor sa stručnjakom

Krešo Jaklin, izdanak zadarske vratarske škole, trener je vratara u HNK Zadar

Krešo Jaklin, izdanak zadarske vratarske škole, trener je vratara u HNK Zadar

Kad je u Hrvatskom nogometnom klubu Zadar oblikovan stručni stožer, pozicija trenera vratara povjerena je Kreši Jaklinu (34). On je svojedobno bio vratar, izdanak je poznate zadarske škole vratara koju je utemeljio, osmislio i dugo uspješno vodio legendarni Jakov Pinčić.

- Prilično rano sam se okrenuo trenerskom zvanju, već s 21 godinom postao sam trener. Moja vratarska karijera počela je u Stanovima i bio sam dio te vratarske priče zajedno s nekima starijima od sebe, ali i mlađima, recimo s Danijelom Subašićem, Krševanom Santinijem, Josipom Bukulinom, Šimom Perovićem, Antom Ušljebrkom, Krešom Šarlijom, Marinom Pedićem, Josipom Šarićem... Svi smo mi, kao i brojni drugi, prošli tu čuvenu školu Jakova Pinčića - govori Krešo Jaklin.

Još kao kadet Jaklin je bio otišao u Novalju gdje je bio sudionikom i kvalifikacija za prvu ligu, pa jedno vrijeme branio u Pagu, djelovao u Sv. Mihovilu...

- Postao sam polaznik trenerskih programa, imam licenciju UEFA B, te za trenera vratara A kategorije što je stupanj koji u Zadru posjedujemo samo Tomislav Rogić(Uefa A) i ja. Kad je Tomislav Rogić iz Zadra bio otišao u Hajduk, a Marin Pedić prešao u seniorski stručni stožer NK Zadar, mene je Božo Miletić bio pozvao u mlađe kategorije i u Školu nogometa. Nakon odlaska Pedića iz NK Zadra prebačen sam u seniorski pogon. Poslije sam bio otišao i djelovao u Sv. Mihovilu, a u svibnju ove godine predložen mi je angažman u HNK Zadar što sam i prihvatio. Zadužen sam za sve klupske vratare, ali u ostvarivanju programa pomaže mi i Jakov Pinčić, inače vratar seniorske momčadi, unuk. pok. Jakova.

Kakva je situacija s vratarima u svim klupskim selekcijama?

- Sve selekcije imaju i po nekoliko vratara, jedino bismo trebali poraditi na snaženju konkurencije među kadetima čemu smo pristupili ozbiljno. Vratari rade otprilike četiri do pet sati tjedno svojih specifičnih treninga. Provodimo praksu da do 12. godine i vratari prolaze sve što i igrači, a potom ih prema određenom planu i program podvrgavamo režimu vratarskih treninga.

Koji stil njegujete?

- Preferiram koncept, sadržaje i praksu što ih je osmislio naš barba Jakov. Naravno, uvijek treba ići ukorak s vremenom, ali temeljne odrednice iz zadarske vratarske škole ostale su. Uostalom, ta je škola iznjedrila vrhunske vratare, a da je tako najbolje nam potvrđuju primjeri Danijela Subašića i Dominika Livakovića, Vatrenih srebrnih sa SP u Rusiji 2018. U novije vrijeme iz te škole izašli su, recimo, Vice Baždarić koji je sad u Hajduku II, pa Matasović koji je u Lokomotivi, Jerolimov koji je u Osijeku, Matulić koji je u Interu Zaprešić ali trenira s Dinamom kao i Zrilić.

HNK Zadar dobro surađuje s nizom županijskih klubova, pa i nekima izvan Zadarske županije.

- Suradnja je nužna i dugoročno će dati dobre rezultate. U HNK Zadar došli su neki vratari iz drugih klubova, a mi smo uvijek spremni održati ogledne treninge, predavanja i slično u bilo kojem klubu koji nešto takvo predloži. Uz to rado ćemo i na svojim treninzima imati vratare iz drugih klubova jer ćemo samo tako zajedno pridonijeti i širenju vratarske baze, te razvoju mladih vratara. Samo u našoj županiji ima niz darovitih i perspektivnih vratara i svima će HNK Zadar u dobroj vjeri rado pomoći da postanu još bolji.

Niz godina Krešo Jaklin djeluje i u ženskom nogometu.

- Bio sam u stručnim stožerima državnim selekcija U-15, U-17 i A, a sad sam u stožeru U-19 reprezentacije zajedno s Božom Miletićem koji je izbornik. U ženskom nogometu ima dosta pozitivnih promjena u klubovima i u

reprezentacijama. Božo Miletić uspješno djeluje i u ŽNK Split u kojemu sam i ja jedno vrijeme bio čak i prvi trener te osvojio Hrvatski Kup. Pred selekcijom U 19 dosta je izazova a šteta što nas je "korona" zaustavila jer smo prošli u Uefino Elitno kolo.

Da su nogometni vratari prilično solidarni i kolegijalni, poznata je činjenica.

- To je istina. Vratar je jedini u nogometnoj momčadi koji smije igrati rukom, a pred vratima je samo jedan. Konkurencija je oštra, ali vratari su posebno povezani i vode računa jedan o drugom. Tako je i s većinom trenera vratara. Na primjer, jednom se dogodilo da me rano ujutro nazvao Tomislav Rogić Tumba i rekao mi da je dobio povišenu temperaturu, te da ne može ići odraditi trening s Danijelom Subašićem. Nije želio da Suba ostane bez treninga i samo mi je kazao što je planirano za taj dan. Odjurio sam na teren i zamijenio kolegu veseleći se što sam, eto, imao priliku, pa i povlasticu, raditi s čovjekom koji je branio u finalu SP 2018. u Rusiji.

Što bi u ovom trenutku svi zadarski, pa i županijski nogometni vratari najviše poželjeli?

- Vjerujem da je to želja koja se odnosi na infrastrukturu, odnosno da je to jedan vratarski poligon. Svi se mi već dugo snalazimo, improviziramo kako tko može, ali jedan bi vratarski poligonsvima omogućio još veći obujam rada, naravno i veću kvalitetu rada, time i željeni razvoj naših vratara svih dobnih kategorija. Takav poligon ne bi zauzimao odveć prostora, ali bio bi veliki dobitak za cijeli nogomet.

 


Reci što misliš!