Ostalo / Intervjui

pogledajte video

Crkva sv. Nikole dobila fotorealističnu trodimenzionalnu repliku!

Crkva sv. Nikole dobila fotorealističnu trodimenzionalnu repliku!

Prepoznatljiv simbol Nina, crkva sv. Nikole od sada ima svoju fotorealističnu trodimenzionalnu repliku u arhivi 3D znamenitosti MediaUp-a. Bio je to povod za razgovor s mladim autorom Franom Bilićem.

Ova je crkva bila vrlo važna za vladare iz hrvatske dinastije i hrvatsku povijest. U Ninu se, prema narodnoj, predaji krunilo sedam kraljeva, a svaki je okrunjeni vladar s pratnjom dojahao do crkve sv. Nikole i upravo tu se predstavio narodu s uvijek istim simboličnim ritualom - mačem bi s tog humka zasjekao na sve četiri strane svijeta.

Za razvoj modela bilo je potrebno preko 1500 fotografija a sami model ima otprilike 4 802 000 poligona, doznajemo od Frane Bilića (Media Up).

Radi se o poligonalnom modelu – zapravo mreži poligona koji tvore 3D oblik. 

- Na terenu sam bio 6 dana za redom, a procesirao 3D model više od 72 sata. Najbolje razdoblje za skeniranje je kad ima svjetlosti, ali ne i sunca tako da su to bili posjeti u ranu zoru oko 5 ujutro i navečer oko 9 sati, svaki dan ali bilo je tu i nekoliko posjeta po najvećem suncu, ''drito'' u podne.

Iznenadila ga je posjećenost tog spomenika i koliko je zapravo slabo turistički valoriziran.

- Teško je dobiti 10 minuta vremena nasamo, a da ne dođe pa i po nekoliko grupa zainteresiranih posjetitelja - većinom obitelji ili romantičnih parova. Prvi gosti osim mene bi stizali već u 6 ujutro, obično biciklisti i trkači, a jedno jutro oko 5 sati zatekao sam mladi par koji se fotografirao kod crkvice.

MediaUp je prvi Zadarski VR gaming studio koji trenutno razvija nekoliko simulacija i igara za konzole virtualne stvarnosti i GoogleCardboard - pod krilaticom MediaUp XR Studio.

- Trenutno smo ušli u suradnju za izradu pet aplikacija virtualne stvarnosti za mobilne  Android uređaje u svrhu turističko-povijesno istraživanja gradova među kojima su – Dubrovnik prije potresa 1667. godine, antička Pula, Dioklecijanova palača u Splitu … i Zadar je u prvim fazama izrade  – ali detalje ćemo sačuvati za neki drugi put, kaže Frane.

Do sada je u razvoju i razvijeno nekoliko VR igara od kjih će neke ugledati svjetlo dana već ovog rujna, i to isključivo na Oculus platformi.

Među njima ali u fazi testiranja i nadogradnje za napredniju platformu je i VR igra RomanTimes Jader 20BC, smještena u replici antičkog Zadra. 

- Nadam se kako ću uspjeti proširiti postojeće poslovanje koje se do sada uvelike zasnivalo na video i virtualnoj produkciji. Želim razvijati poslovanje prema kreativnoj i gaming industriji.

Gaming industrija je već desetljećima u porastu, a posljednja korona kriza nije ju  zaustavila već pospješila, smatra Frane.

– S razvojem novih konzola ulazimo i u novu eru igračkog iskustva a to je ona virtualna sfera. Kako se tu radi o razvoju koji je moguće obavljati od kuće, mislim da se može omogućiti zapošljavanje i prekvalificiranje mnogih u gaming industriju jer uvijek je dobro imati više suradnika  – od grafičara i 3d modelera do programera. Razmišljam o apliciranju za Centar kreativne industrije koji bi se trebao otvoriti na jesen u Zadru, jer bi institucionalna pomoć bila i više nego korisna. U Hrvatskoj posljednjih godinu dana su upravo gradovi, županije pa i država ti koji najviše naručuju usluge, ali i potiču razvoj lokalnih gaming XR studia. 


Reci što misliš!