Ostalo / Intervjui

upoznajte lovru i niku!

Ljubitelji teatra apsurda spremni za zadarsku premijeru

Ljubitelji teatra apsurda spremni za zadarsku premijeru
Bojan Bogdanić

Bio je dovoljan samo jedan razgovor s Lovrom i Nikom da na mene prenesu svoju pozitivnu energiju i entuzijazam. Oni su protagonisti predstave koja nas predpremijerno očekuje 15. lipnja u jedinstvenom ambijentu crkve sv. Nikole u Zadru.

Kultura nakon korone je prodisala, kazališne aktivnosti vraćaju se u svoj ritam, naravno, pod posebnim mjerama i uvjetima. U svemu tome našla se i zadarska Drama plus pod čijim okriljem djeluju i naši mladi glumci. Oboje se bave glumom, kako se to često zna reći - ''od malena''.

Jako su ozbiljni i posebno ih veseli predstava na kojoj predano rade, a što ćemo to imati priliku pogledati?

Nešto vrlo zanimljivo i aktualno, obećavaju nam Lovro i Nika.

Nika Ivančić (25) rođena u je Puli, diplomiralaje  na dramskoj akademiji u Rijeci, u klasi Rade Šerbedžije. Radila je s Daliborom Matanićem na predstavi i filmu Egzorcizam, igrala u premijernoj predstavi Kazališta Ulysses prošle godine, a 2017. nominirana je za Nagradu Hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u kategoriji „Drama – ženska uloga“ za ulogu Keke u predstavi "Barufe" Carla Goldonija – Predraga Lucića u režiji Vite Taufera. 2019. osvojila je nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu za autorski projekt „Cabaret Valeska“ na Art Trema Fest-u u Rumi. Danas radi i u inozemstvu, uglavnom u Sloveniji i Mađarskoj.

Požežanin Lovro Ivanković (29) s Nikom se upoznao već u Rijeci na studiju jer su dijelili istu klasu. "San Ivanjske noći" u Puli bio je njihov prvi zajednički projekt.

- Dramska akademija otvorena je 2011. i obuhvatila je smjer glume i medija. Predavali su nam i Rade Šerbedžija i njegova supruga Lenka Udovički. Ta je akademija odgojila tri klase, kaže nam Nika. 

- Rijeka je bila moj zadnji pokušaj upada na akademiju. Pripremala me Jasna Ančić, prošao sam uži krug u Zagrebu, već sam bio nekako na pragu odustajanja, a onda... pustio sam sve, odbacio sam onaj osjećaj da treba ići pod svaku cijenu u to. I tada sam prošao.I baš je te godine Ančić rekla koliko je osjetila da ću ipak proći, priča nam Lovro. 

Lovru zadarska publika poznaje  kao sjajnog Akakija Akakijeviča iz Kabanice (nominirane prošle godine za najbolju predstavu za Nagradu hrvatskog glumišta). Za Lovru je Eugene Ionesco uistinu važan autor. Od srednje škole zamišlja kako bi volio otvoriti ''teatar apsurda''. A "Instrukcija" su dramski tekst na kojem je diplomirao.

- Smatram da je apsurd jako težak žanr i na neki način potrebno je razumjeti ''kod'' u djelu. Želio sam diplomirati baš na tom tekstu. To je jedan od onih tekstova u kojima se ništa ne događa i događa se SVE i to je zalogaj za svakog umjetnika, kako iz ničega pronaći nešto i definirati milijun poruka koje se ne mogu uočiti na prvi pogled. Upisao sam akademiju s apsurdom i završio s apsurdom! 

Oboje su veliki ljubitelji apsurda. Neka bude spoj što nenormalnijeg, začudnijeg, drugačijeg - dodaje Nika.

Lovro se prihvatio i režije i glume.  Kaže kako predložak ima dobre elemente, a s Nikom kao glumicom otkriva se jedna nova dinamika.

- Vjerujem da ćemo dobiti jednu sasvim novu dimenziju, zaključuje Lovro. Mnoge stvari na sceni se kristaliziraju tek s vremenom, slažu se naši glumci. Sve rade i pod budnim okom voditelja Drame plus, Vinka Radovčića. Zajedno su kreativni i uvjereni da će sve biti završeno upravo kako su planirali, na vrijeme za datum premijere. 

Osvrnuli smo se i na poseban prostor u kojem će predstava biti izvedena.

Predstava je takva da veliku ulogu igra atmosfera, važan je svaki pokret, gesta. Za kostimografiju će se pobrinuti zadarska dizajnerica Anita Goreta, a za svjetlo i zvuk Josip Kresović i Frane Papić.

Kakav bi to bio razgovor s glumcimma bez spominjanja angažmana bez kojih danas u svijetu glume gotovo pa da i nema ''netaknutih''? Serije, reklame, filmovi... naši mladi glumci voljeli bi se okušati u većim projektima, a Lovro se zanima i za produkciju. 

- Neke stvari ne možeš birati, one se samo dogode. Ponekad je najvažnije biti na pravom mjestu u pravo vrijeme, upoznati određenu osobu. Samo treba biti više tih prilika. Dajte ljudima da se pokažu, kaže Nika, kada razgovaramo o ogromnoj centralizaciji glumišta u Hrvatskoj i kako se uopće dolazi na audicije. 

Njihova predstava donosi pred nas temu koja je nikad aktualnija ! Izlazimo li iz škole bez znanja?  Tekst se bavi nekim od gorućih pitanja obrazovnog sustava, a koja se vrlo lako mogu usmjeriti i prema onom našem – što zapravo znače diplome i svjedodžbe, uče li u školama djecu i studente da misle ili da bez propitkivanja slijede unaprijed propisane obrasce?

Ponovimo !

Prva predstava iz ovogodišnjeg programa Drame Plus, nastala prema tekstu Eugenea Ionesca Instrukcija, održat će u crkvi svetog Nikole. Na vrijeme nabavite ulaznicu jer ne sumnjamo da će ovo biti jedna vrlo posebna predstava! Ulaznice se mogu kupiti na dan predstave ispred crkve ili u Indie bar & caffe-u. Predpremijera je 15., a premijera 16. lipnja s početkom u 21 sat.


Reci što misliš!