Ostalo / Intervjui

metal se vratio u zadar

Serpentslain: Zajedno smo jači i glasniji!

Serpentslain: Zajedno smo jači i glasniji!

Proteklih tjedana mnogi od nas su poštovali #ostanidoma, pa su iskoristili situaciju i počeli se baviti kreativnim radom ili oživjeli neke davno zanemarene hobije. No, jedna ekipa zaista se potrudila i napravila kompletan album! I to poprilično žestok. Voljeli metal ili ne, morat ćete priznati da zvuče izuzetno profesionalno. Koja se priča krije iza mističnog naziva Serpentslain?

Marino Antišin, Damir Tomić, Frane Belinić, Paulo Mateljan, Daniel Glavan - upoznajte Serpentslain!

Kako je nastao bend, možete li nam reći nešto više o tome, koliko ste zapravo "zajedno"?

Bend je nastao još prije 10 godina kad smo napravili mali demo uradak s tri pjesme koji nam je tada omogućio da odradimo solidan broj svirki po Lijepoj našoj. Nažalost, sve što je dobro nekad ne traje dugo, pa smo se spletom okolnosti razišli, a bend je stao sa sviranjem. Došla je 2019. godina kada smo iz gušta napravili nekoliko proba. Kemija je i dalje bila tu, pa je pala odluka da se opet okupimo uz neke stare i neke nove članove. Bacili smo se na kreativni dio i napravili nove pjesme.

A naziv? Mora biti neka dobra priča iza toga!

Odlučili smo bend nazvati Serpentslain - kao inspiracija poslužio je ružan san našeg Frane (Belinić). Zmija u zapadnoj kulturi simbolično predstavlja zlo, tamu i čovjekove nemire. Ukratko, čovjekovu mračnu stranu, ali i tamu i nemire s kojima se bori kroz život. Smatramo da u svakom čovjeku leži i dobro i zlo. Kroz životne situacije se razviju borci i instinkti koji na kraju vode prema dobrome, odnosno ljubavi i dobroti. Zato smo se tako i nazvali. Svatko od nas u ekipi je borac koji je pobijedio svoju tamu. Cilj nam je to prenijeti slušateljima kroz naše simbolične tekstove.

Kako danas diše zadarska alternativna scena? Bilo je dana (i noći) kada je postojala hrpa bendova, garaža za probe, gitarijade, baterijade, imali smo i festivale poput JUMF-a?

Zadarska metal i rock scena ipak postoji, ali nažalost nema više onih legendarnih svirki. Teško nam je zamisliti da će se ona underground scena ponoviti u vrijeme Kantuna i rive. Tada su se svirke neprestano održavale na više lokacija, prvenstveno na otvorenim prostorima. Sada U Zadru ima općenito manje open air koncerata, a i došla je nova mladež koja prati druge trendove. Bendovi i dalje postoje, sviraju u garažama i svi se nadamo kako će se opet vratiti stara vremena kada smo se okupljali na raznim svirkama i podržavali jedni druge.

Materijal ste postavili online, možete li nam reći kada je nastao, što vam je u fokusu, kojim ste se podžanrovima metala bavili?

Materijal je nastao kreativnim procesom uz puno isprobavanja, vježbanja, ponavljanja i preslušavanjem materijala. Bilo je tu i starih  ideja koje smo spojili s novima. Uglavnom svi sudjelujemo u kreaciji i možemo reći kako nas petorica dobro dišemo i funkcioniramo tako. 

Melodic Death Black metal je sprta iz koje jedemo tako da to možete i čuti kad poslušate naše pjesme. Uglavnom se više orjentiramo na old school metal glazbu iz tog žanra, s ponekim eksperimentima.

Kako snimati album u vrijeme moderne tehnologije? Je li ona blagoslov ili prokletstvo?

Sami smo snimili sve instrumente u garaži, pomogao nam je školovani majstor tona, Šime Alavanja (Svarog Studio)  s detaljima oko postavljanja mikrofona za snimanje bubnja, a sami smo sve ostalo snimili. Mi smo miksali gitare, a Šime ostatak, te je na kraju  napravio mastering.

U današnje vrijeme možeš sve snimiti doma, tehnologija je puno napredovala, doslovno možeš sve instrumente bez sviranja isprogramirati u kompjuteru,  ali za nas tu nema te čari. Mi smo se više fokusirali na stari princip snimanja. Znači, sve s mikrofonima, pa smo se malo više izmučili, ali vrijedilo je svake sekunde truda jer nam je svima bila velika želja snimiti album.

S kojim bandovima surađujete? 

Uvijek smo podupirali naše gradske kolege kao iz drugih gradova u Hrvatskoj. Tako ćemo i nastaviti jer zajedno smo jači i glasniji.  

Video spot - u planu?

To planiramo realizirati u nekoj skoroj budućnosti, a do tada možete uživati u našoj glazbi preko You Tubea gledajući lyric video te nas pratiti preko Facebooka.

Javna okupljanja su iza nas...koncerti u doba korone postali su mission impossible, barem za sada, nadamo se da će se to promijeniti. Jeste li spremni za svirku uživo?

Mi smo uvježbani, probe se održavaju i čekamo kao napeta puška da napokon zasviramo pred ljudima.

 


Reci što misliš!