Ostalo / Intervjui

zadarski gradonačelnik

Branko Dukić: Vjerujem da ćemo zajedništvom naći odgovor na ovu krizu i izaći jači

Branko Dukić: Vjerujem da ćemo zajedništvom naći odgovor na ovu krizu i izaći jači
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem razgovaramo o koronavirusu - kako sada izgleda njegov radni dan, što mu je najteže, koju poruku želi prenijeti svojim sugrađanima?

Planovi su u redu, ali su itekako promjenjivi i uvijek postoji ono nostalgično jučer ili prekrasno jučer, i strahotno sutra ili uzbudljivo sutra, ovisi kako na to gledamo. No, prije svega uvijek imamo SADA koje se itekako da iskoristiti... Što se u vašem životu promijenilo s ovom 'karantenom'?

- Pa vjerujem da nam je ovo svima novo. U jednom dijelu aktivnosti je kao da iz pete brzine od jednom auto stane, a otvorila su se brojna nova zaduženja jer su i potrebe građana u ovim okolnostima drugačije. Fokus je na zdravlju građana, sve ostalo se da popraviti.

Kako sada provodite jedan uobičajeni dan?

- Svaki radni dan sam redovito na poslu. S kolegama dosta više komuniciram preko online platformi. Evo nam digitalizacije više i brže nego smo se nadali. Nakon informiranja koliko je novooboljelih, stanjem u bolnici i na terenu većinom se bavimo ekonomskim temama grada i kako se prilagoditi novim izazovima koji su uzrokovani ovom krizom.

Kod kuće sam više nego ikad do sad. Nema protokolarnih obaveza i s obitelji provodim više vremena nego ikada. Svi smo na okupu, to me veseli i zahvalan sam na tome jer mnogi ovih dana nemaju tu privilegiju.

Što je najteže?

- Kao i uvijek najteže je ukidati stečena prava i plaće, a znate da morate i tu intervenirati. Naročito kada znate da su ljudi gotovo 10 godina trpjeli posljedice prošle financijske krize i nakon što ste im tek vratili ukinuta prava, događa se novo rezanje.

Žao mi je, ali moramo biti solidarni jer bude li svatko gledao samo sebe uskoro neće biti ni za koga. Nitko od nas ne zna koliko će kriza trajati, no želim vjerovati da ćemo uskoro moći nastaviti s normalnim funkcioniranjem.

Čemu se najviše veselite? Što ste najvažnije iz ovoga naučili?

- Po prirodi sam optimist tako da se veselim svakom danu. Kroz povijest, od rata pa do danas nikada nama nije bilo lako, ali uvijek se našao put da iz krize izađemo jači. Puno građana je pokazalo brigu za svoje bližnje. Vidim i čujem puno primjera gdje su se obitelji i susjedi dodatno zbližili usprkos socijalnoj distanci ili bolje reći fizičkoj distanci, pokazali su ljudsku stranu koju u svakodnevnom trčanju za obvezama možda ne stignu.

Imate li neku ideju ili poruku za druge?

- Moja poruka bi bila da nas ova situacija uči da smo kao društvo bogati duhom, ali i da se na blagostanju zajednice i naše države moramo još više angažirati. Zdravlje i život naših bližih su osnovna vrijednost koje se na žalost sjetimo kad su ugroženi, no vjerujem da ćemo zajedništvom naći odgovor na ovu ugrozu i izaći jači. Neka nas sve na tom putu čuva dragi Bog.

Na kraju, od srca Vam čestitam najveći kršćanski blagdan i želim Vam prije svega dobro zdravlje, obilje ljubavi, mira, snage i zajedništva.

Čuvajmo sebe i svoje bližnje, a time i cijeli naš narod. Ostanimo doma.

 


Reci što misliš!