Ostalo / Intervjui

razgovor uoči koncerta

Željko Bebek: Uspio sam stvoriti "neku tajnu vezu" s publikom svih generacija

Željko Bebek: Uspio sam stvoriti
Mislav Žabarović

Uoči večerašnjeg koncerta u Arsenalu legendarni glazbenik Željko Bebek za eZadar govori o svojim nastupima u Dalmaciji, kako je ''osvojio'' brojne generacije, hoće li ponovo doći do okupljanja Tife, Alena i njega na pozornici, koje filmove voli, te što radi u vrijeme kada se ugase svjetla reflektora.

Pripremate se za Dalmaciju - u Zadru ćete nastupiti u klubu Arsenal, a veliki koncert održat ćete i u Spaladijum areni! Vaši su koncerti nesumnjivo uvijek spektakularni, ali i posebni jer okupljaju tako različite generacije. Očito ima neka tajna veza! Kako se osjećate trenutak prije izlaska pred publiku?

Nakon samo godinu dana ponovo ću nastupiti u Zadru, i to me jako veseli. Arsenal je već čuven klub, i ima odlične uvjete za jak koncert. Imat ćemo odlično svijetlo i vrhunski zvuk, a to je uvjet za ozbiljan rock koncert! Naravno, mislim na onaj rock kojeg radim već desetljećima. Na svojim koncertima uvijek imam spoj različitih generacija, koje znaju i dobro razumiju sve što pjevam tokom moje karijere. Uistinu kao da se stvorila neka posebna veza između nas. U ovo adventsko vrijeme, osim u Zadru nastupit ću i u Dubrovniku. Najjači koncert trebao bi biti u Spaladium Areni u Splitu 21. prosinca. 

Možete li nam predstaviti i vaš bend i ekipu koji vas prati u Zadru i u Splitu?

Moj bend su sjajni glazbenici, koji savršeno funkcioniraju i u studiju i na pozornici. Izvrsno surađujemo, i radimo odličnu predstavu, u što se publika diljem Hrvatske a i šire, mislim na Europu i prekooceanske zemlje, odavno uvjerila.

Klavijature svira Dominik Žuga Žagmeštar, kreativan, maštovit i jako pokretljiv virtuoz, uz to svira bass i pjeva backing vokale. Bass gitaru svira sjajni Denis Dex Marjanović, također svira klavir i pjeva backing vokale. Bubnjeve svira veliki autoritet na tome instrumentu, Nikola Babić. Solo gitara i backing vokal je  Mislav Žabarović, a ritam gitara i backing vokal je moj sin Zvonimir Bebek.

Kako održavate kondiciju za nastupe? Kako je to dijeliti pozornicu sa sinom, ako se ne varam, on svira gitaru?

U svakom godišnjem dobu trudim se imati posebnu rekreaciju, pa tako ljeti plivam, u jesen to bude brzo hodanje u teretani, zimi skijam na Kupresu, a s’ proljeća, u slobodno vrijeme, bicikliram - moja glavna preokupacija je rad u našem vrtu u Starom Brodu pokraj Kupe.

Vesele li vas i neki novi aranžmani vaših nezaboravnih pjesama, primjerice, pjesma 'Žuta ruža' dobila je sasvim novu verziju nakon punih 20 godina, obradile su je Frajle!

Sjetih se sada još jedne moje pjesme, ''Ima neka tajna veza'', koju smo zajedno odpjevali, Jasna Zlokić i ja. Da, cure krasno pjevaju, i vidim da ih publika voli. Lijepo smo složili pjesmu. Nadam se da će ih publika dugo pratiti. 

Hoće li ponovo doći do okupljanja Tife, Alena i vas na pozornici?

Zanimljivije bi bilo kada bi se okupilo Bijelo dugme. Ali tko zna?

Ima li kod nas kvalitetnog rocka, koga osobno volite poslušati od recentnijih imena u regiji?

Sada su neka druga vremena, u kojima rock & roll nema snagu kao u prošlim vremenima. Mladi to slušaju više kao vremeplov. Znate, ja vam slušam samo starije od sebe, dakle samo one strane, stare bandove. Moj Zvone pak, sluša kao i i ja ''stare strane'', ali i staro Bijelo dugme.

Veliku pažnju pridajete video spotovima. Imate li možda neostvarenu želju pojaviti se u seriji ili filmu? Pratite li domaću filmsku produkciju?

Uživam neopisivo snimajći video spotove, da bih nadoknadio tu produkciju, sjećajući se sedamdesetih kad je toga bilo samo u tragovima. Što se filma ili serija tiče, nisam nikada imao takove ambicije. Volim pogledati dobar stari kultni film kada za to nađem vremena. Priča sa zapadne strane, Lovac na jelena, Let iznad kukavičjeg gnijezda, Diplomac, ili novije - An Officer and a Gentleman, Gladijator, Titanik, General…

Kakav je vaš stav o emisijama u kojima se afirmiraju mladi talentirani pjevači, je li to neko novo vrijeme u kojima se do pažnje medija dolazi prebrzo, biste li se vi prijavili na takav show da tek počinjete u svijetu glazbe?

Osim što izaziva pozornost publike, televizija je često jako okrutna prema mladima.  Zamislite koliko je samo srušenih snova, nadanja, svake sezone kada se tu ključnu večer na ekranima objavi pobjednik. Kome je obećana karijera samo da se pojavi kao jedan od likova u perfidnoj igri u kojoj su važni samo pretplatnik i sponzor. Profit će ostvariti TV  kuća. Svi ostali učesnici idu doma - praznih ruku. Odigrali su svoju rolu. Iduće sezone doci će nova vojsk, pjevača, pjevačica, žirija, upaljenih svijetala, i publike koja aplaudira na dati redateljev znak. 

 Po kojoj biste pjesmi voljeli da vas pamte?

… “ pamtite me po pjesmama mojim “ …!

 


Reci što misliš!