Ostalo / Intervjui

igrajmo se!

Matija Šango Šimurina: Pripremamo kazališnu verziju stripa "Durica"

Matija Šango Šimurina: Pripremamo kazališnu verziju stripa

Mlada kazališna "ekipa" okupljena u udruzi "Igrajmo se" ponovo nam sprema pravu poslasticu za malu i veliku publiku. Razgovaramo s voditeljicom Matijom Šango Šimurina.

Draga Matija, otkrijte nam zašto je izbor pao baš na predstavu "Durica"?

Pri odabiru svakog naslova uvijek pod obvezno razmatramo nekoliko osnovnih elemenata koji su nužni za naš rad. Podrazumijeva se da je tekst blizak sadržajem i tematikom, zanimljiv za rad onima koji će stvarati predstavu, prvenstveno mislimo na naše glumce.

Odgojni elementi tj. motivi  teksta također su važni jer je gluma kao i predstava rad na sebi i time daje mogućnost i osobnog i kreativnog napretka svakom pojedincu.

Svaka predstava postavlja nove kreativne izazove svim sudionicima, otvara neka nova pitanja.

Durica je priča o svakodnevici djevojčice koja u većini ne pronalazi najbolja rješenja za svoje životne situacije, priča o prijateljstvu i ljubavi… Kao lik kroz lektirni naslov izazvala je polemike što je bio dodatni poticaj da se kroz predstavu pozabavimo pojedinim pitanjima i predstavimo svoju kazališnu verziju stripa. Ujedno je ovo predstava kojom zaokružujemo 2019. godinu i uvod u program za 2020. godinu.

Kada očekujemo premijeru i tko je sve u vašem timu?

Premijera će biti u srijedu, 11. prosinca u 19 sati. Potpisujem režiju, Ana Šarić, je asistentica, Anita Goreta kostimografkinja, Josipa Štulić zadužena je za scenski pokret. John Čolak naš je scenograf, Robert Brkljača radi likovno oblikovanje i grafičku pripremu plakata, Frane Papić je majstor svjetla, Luka Klečina, majstor tona.

Posebno je ovu predstavu svojim umijećem upotpunila Josipa Štulić, zadužena za scenski pokret s najstarijim polaznicima.

A vaši mladi polaznici? Koliko ih ima?

U predstavi sudjeluju svi naši glumci, uzrasta od 7. godina do 18. godina, njih 80.

Probe se održavaju svakodnevno u redovnim terminima za svaku pojedinu grupu, tu su i zajedničke subotnje probe koje su nam posebno drage, jer se okupe sve grupe i posebna je to stvaralačka atmosfera.

Šalimo se kako ovu predstavu prate ozljedice i sad već svaka grupa ima svog junaka s nogicom u longeti pa smo počeli ozbiljnije shvaćati frazu Polomi noge (koja se koristi kad glumcu imamo namjeru Poželjeti sreću), ali to nam nikako nije postalo preprekom već dapače, upravo predanost tih pojedinaca posebna je draž ove predstave.

 


Reci što misliš!