Ostalo / Intervjui

wings for life

Robert Radojković: Bilo je napeto, a sreća na kraju velika!

Robert Radojković: Bilo je napeto, a sreća na kraju velika!
P. Vučković

Pročitajte intervju s Robertom Radojkovićem, ovogodišnjim pobjednikom zadarske Wings for Life World Run utrke. Iako je sljedeća Wings for Life World Run utrka tek 3. svibnja 2020. godine, već ambiciozno planira povratak u Sunrise, gdje prošle godine zbog ozljede nije mogao pokazati koliko je zapravo dobar i brz.

Trofejni hrvatski ultramaratonac Robert Radojković na ovogodišnjem Wings for Life World Runu u Zadru ostvario je svoju najveću povratničku pobjedu nakon teške ozljede koja ga je sputavala u 2018. godini i sad kad je konačno zdrav i spreman - ambiciozno najavljuje pohod na titulu globalnog pobjednika i to već sljedeće sezone...

"Baš je bilo napeto, ali kad napraviš rezultat, sreća je velika i postaneš svjestan da si još tu," riječi su kojima je Robert Radojković opisao svoju treću Wings for Life World Run pobjedu ostvarenu 5. svibnja, na ovogodišnjem izdanju zadarskog spektakla na kojem je točno u 13 sati čak devet tisuća trkačkih entuzijasta jurnulo s Liburnske obale prema Jadranskoj magistrali, u želji da pomognu onima koji ne mogu trčati.

Radojković je višestruki prvak Hrvatske u maratonu i dugi niz godina naš najbolji ultramaratonac koji je na sebe skrenuo pažnju kad je u Ljubljani 2015. godine pobijedio na tamošnjoj Wings for Life World Run utrci s čak 69,30 pređenih kilometara, da bi dvije godine kasnije sa 65,66 km po prvi put pobijedio i u Zadru.

No, nekoliko mjeseci nakon tog trijumfa na ultramaratonu od Zagreba do Vukovara zaradio je mikrofrakturu u području leđa i praktički godinu dana morao apstinirati od natjecateljskog trčanja.

"Bilo je teško, čak sam ponekad znao pomisliti da je gotovo, da je to takva ozljeda uz koju više nikad neće biti ozbiljnog trčanja. Godinu dana sam se mučio, prolazio različite terapije, ali na kraju se pokazalo da je najbolji lijek bio odmor i što više odmora. Srećom, ove godine iz utrke u utrku ponovo rastem, vidim napredak i vraćam se na stari nivo," naglasio je odlučni istarski trkač. Radojković je unatoč žestokom otporu konkurencije kontrolirao ovogodišnju hrvatsku Wings for Life World Run utrku i s 56,19 km i prvim mjestom dočekao dolazak (ove sezone) značajno ubrzanog presretačkog automobila:

"Bilo je teško, vjetar je puhao cijelo vrijeme i to nam je zadavalo dosta problema. Najveći je strah bio da bi tijelo moglo zakazati, da bi se mogli pojaviti grčevi koji su me mučili na nekim utrkama ove sezone. Kriza je bilo i psihičkih i fizičkih. Dečki su išli jako, bili su spremniji nego inače. No, nakon deset kilometara krenuo sam u solo bijeg, kontrolirao situaciju i uspješno priveo posao kraju. Bila je to potvrda da sam napokon na dobrom putu, da se vraćam."

Ponovo je na sebi imao sretni nacionalni dres u kojem je ostvario i prošlu zadarsku pobjedu.

"Uvijek volim tako predstavljati Hrvatsku u svijetu, našim nacionalnim dresom. Kad ti bude teško, taj ti dres daje dodatni motiv. Državni dres ima neku simboliku i oblačim ga samo kad sam potpuno spreman. A ova utrka je za mene bila posebna, posebno s obzirom na ozljedu koja mi se dogodila. Iskusio sam kako je to ne moći trčati i zato sam toliko htio trčati za one koji ne mogu."

Radojkoviću je drago što je Aron Anderson, globalni pobjednik s kojim je godinu ranije dijelio stazu i na Floridi, ove godine došao u Zadar, a još više što je u drugoplasiranom Dejanu Radancu, novom hrvatskom rekorderu na stotinu kilometara dobio ozbiljnog rivala i jakog kolegu za reprezentaciju.

"Uvijek sam najavljivao da Hrvatska može imati dobru reprezentaciju i to se napokon ostvaruje, što mi daje još veći motiv. Nije to među nama rivalstvo, samo se javlja želja da napravimo nešto skupa. Ja se nadam da ćemo se skupiti i uskoro zajedno napraviti rezultat barem približno dobar onima naše ženske ultramaratonske reprezentacije," objasnio je Robert, a nije zaboravio ni pohvaliti atmosferu i pozitivnu energiju na zadarskoj utrci:

"Gdje god sam bio po svijetu, to se nigdje ne može doživjeti. Zadar ima neku posebnu čar, ljudi su osviješteni oko problematike utrke i pozitivna energija se osjeti u zraku. Utrka privlači jake trkače jednako kao i potpune rekreativce, svima je želja samo doći na start i osjetiti taj zajednički žar."

Iako je sljedeća Wings for Life World Run utrka tek 3. svibnja 2020. godine, već ambiciozno planira povratak u Sunrise, gdje prošle godine zbog ozljede nije mogao pokazati koliko je zapravo dobar i brz.

"Iskreno rečeno, Florida je ostala nedovršeni san. Htio bih se vratiti tamo, na tu ravnu stazu. Ne skrivam želju da bih se htio pripremiti isključivo za taj događaj i pokušati napraviti jedan globalni rezultat. Globalna pobjeda bi bila šlag na torti, jedan lijepi pehar koji bi upotpunio kolekciju hrvatske ultraške reprezentacije," samouvjereno najavljuje Radojković koji nije bio daleko od najbržih u svijetu ni ove sezone i, ako ga ozljede zaobiđu, zasigurno mu se smiješi novi veliki Wings for Life World Run uspjeh. Hrvatski ljubitelji trčanja svakako će navijati za njega...

Sedmo izdanje Wings for Life World Run utrke ponovno će u svijet poslati najljepšu sliku Zadra i Hrvatske 3. svibnja 2020. godine.


Reci što misliš!