Ostalo / Intervjui

#zadarskadica

"Volin Zadar"! Shelter Team ima pjesmu koja predstavlja grad kakav ne vidimo u spotovima i razglednicama

Oni vole svoj Zadar, ponosni su na njega, ali isto tako jako su dobro "oprali" svojim rimama sve one detalje grada koje ne vidite na turističkim spotovima i razglednicama! Upoznajte Shelter Team koji svojim singlom "Volin samo Zadar" nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Prije svega, otkrijmo čitateljima tko čini Shelter Team, od kada postoji i koliko se mijenjao s vremenom?

Shelter Team je nastao 2012. godine. Prvu postavu su činili moja malenkost Fucktor (Pećo) i Fuzz. Team-u se 2013. godine pridružuje Jbn Igrach, a 2015. Kvaka 47. Jbn igrach napušta redove grupe 2016. godine, Kvaka 47 2019. te u ovom trenutku Team čini prva postava.

Kako bi nazvali žanrove kojima se poigravate i bez kojih izvođača ne biste zvučali baš tako kao danas?

Radimo uglavnom boom bap rap, iako u zadnje vrijeme koketiramo s nekim podžanrovima, ali ništa ozbiljno. Shelter Team je ljudima koji ga prate poznat po tome da se bazira na tvrdom izvornom rap zvuku.

Postoji li u Zadru ''scena'' rap i hip hop glazbe u smislu undergrounda - znamo da naši klubovi preferiraju neku sasvim drugačiju vrstu ''glazbe'', no ima li nekih pozitivnih primjera? 

Ne bi rekao da postoji baš scena. Postoje ljudi koji s vremena na vrijeme organiziraju neke stvari i to je dobro, ali još uvijek ...labavo sve. Želio bi pohvaliti Enera koji već godinama organizira Zdanje.

U planu nam je organizirati jedan hip-hop jam ovo ljeto, u suradnji s udrugom Zadar Snova, ali o tome drugom prilikom.

Iako je pomalo neprikladno govoriti o tome ''što je pjesnik htio reći'', vaši su tekstovi jako direktni, ogoljeni, lišeni predrasuda, asocijativni i angažirani. Kako je nastala posljednja stvar "Volin Zadar"?

U pjesmi ''Volin Zadar'' nema metafora, stvar je direktna i vrlo jasna tako da publici ne bi trebalo biti teško dokučiti ''što je pjesnik htio reći''. Bavimo se glazbom nekih pet, šest godina i u tom periodu nismo izbacili niti jednu stvar koja je uskom tematikom vezana za naš grad. Logičan slijed događaja je bio napraviti stvar kroz koju ćemo opisati stanje u gradu iz naše perspektive.

Stvar je nastala sasvim spontano, Kvakin dio pjesme je napisan prije par godina, a izvučen je iz ladice kada sam snimio svoj dio.

Za "Volin Zadar" uzeli ste i fotomanipulaciju Marijane Jakelić ako se ne varam?

Posudili smo fotomanipulaciju! Osobno pratim njezin rad već duže vrijeme, a ovo djelo se savršeno uklopilo sa tematikom naše stvari. Pozdrav Marijani - nadamo se da nema ljutnje - sve ovo radimo neprofitno.

Koje neuralgične točke grada ponajviše diraju vaše angažirano umjetničko ''srce''?

Naše umjetničko srce dira apsolutno sve što se događa oko nas. Promatramo, zapisujemo, analiziramo sve oko sebe i većina stvari koje se događaju oko nas završe u pjesmama, nekad direktno, nekad kroz metaforu.

Gdje snimate materijale i što je sve do sada ''iza vas''? 

Materijale snimamo u našem improviziranom studiju u garaži. Imamo par materijala iza sebe, svi se mogu naći na našem kanalu ''ShelterTeamZadar''.

Što mislite o slam poeziji koja je u Zadru imala i svoju radionicu u Knjigozemskoj? Vidite li se kao dio zadarske nezavisne kulturno umjetničke scene koja može mladima ponuditi nešto sasvim drugačije?

Super je za grad da se takve stvari događaju. Respect udruzi ZaPis i puno sreće u daljnjem radu. Vidimo se kao dio nezavisne kulturne scene i nastavit ćemo svoj doprinos kroz vrijeme koje dolazi.
 


Reci što misliš!