Ostalo / Intervjui

antički dani od 30. svibnja u zadru

Laura Šejić: Oživjet ćemo antičko razdoblje i promovirati arheološku baštinu grada

Laura Šejić: Oživjet ćemo antičko razdoblje i promovirati arheološku baštinu grada

Razgovarali smo sa studenticom 3. godine arheologije Sveučilišta u Zadru, Laurom Šejić, koja nam je otkrila brojne detalje i zanimljivosti sa svojeg odjela i naglasila što nikako ne smijete propustiti na Antičkim danima! Pripremite se za bitku gladijatora, fire show i dolazak samog Cara!

Antički dani već su tradicija na Sveučilištu. Koja im je ovo godina i kako ih planirate približiti i onima koji nisu studenti?

"Antički dani" održavaju se od 2000. godine, a često se studenti arheologije na ovome projektu udruže sa studentima komplementarnih studija, no ove nam godine to nije pošlo za rukom.

Međutim, cilj nam je probuditi interes mlađim kolegama da nastave njegovati ovu tradiciju. Manifestacija je vidljiva i dostupna za čitavu javnost, odnosno za sve zainteresirane članove akademske i neakademske zajednice, posebice ljubitelje antike.

Primarni cilj ovog projekta je oživjeti antičko razdoblje i promovirati arheološku baštinu grada Zadra, no u našem programu može se naći ponešto za svakoga.

Za najmlađe smo pripremili kreativne radionice i igre kojima su se u slobodno vrijeme zabavljali stari Rimljani. Studentima i mladima će, vjerujemo, biti zanimljiv lov na blago čiji će sudionici morati mozgati kako bi došli do vrijednih nagrada. Također, pripremili smo antički kviz za sve kvizoljupce, promociju knjige naših dragih profesora doc. dr. sc. Silvije Bekavac i izv. prof. dr. sc. Željka Miletića te zanimljiva predavanja koja će održati studenti arheologije.

Ovogodišnju manifestaciju zaokružiti ćemo tradicionalnom svečanom povorkom i programom pripremljenim za ljubitelje dobre zabave.

a0a68149fcf336aad229eaee72fb8af6.jpg?v=2Što bi izdvojili iz bogatog programa?

Iz bogatog programa izdvojila bih svečanu povorku i zabavni program na zadarskome Forumu. U svečanoj povorci kroz Poluotok sudjelovati će studenti koji će utjeloviti rimske građane i građanke, gladijatore, legionare i robove, čime će oživjeti antički Forum.

Nakon povorke slijedi obraćanje Cara javnosti i borbe gladijatora, omiljene zabave Rimljana. Pripremljen je zanimljiv zabavni program koji uključuje "prodaju" robova, orijentalni ples zadarske plesne udruge "Nimeta" te fire show žonglerske skupine "Red Rays". Ovim putem pozivam sve zainteresirane da svojim dolaskom podrže ovogodišnju manifestaciju.

Studij arheologije jedan je od najstarijih u Zadru. Kakva je "vibra" po tvojem mišljenju, što je studentima najveći izazov u ovom području?

Najveći izazov studenata arheologije je boriti se sa znatiželjom što se to nalazi ispod zemlje. "Vibra" našeg odjela je specifična jer su uvijek svi studenti i profesori prijateljski raspoloženi i spremni pomoći. Studij arheologije kao takav je zahtjevniji, ali na koncu rezultira bogatstvom znanja i lijepim iskustvom. Primjerice, jedno takvo iskustvo je upravo organizacija ovog projekta kojim želimo prikazati našu ljubav prema arheologiji i rekonstrukciji prošlosti čovječanstva.

Rade li vaši "legionari" u Arheološkom muzeju cijelo ljeto? Znamo da u Splitu studenti na Peristilu doslovno ne mogu disati pod navalom turista i fotoaparata!

Legionari koji će sudjelovati u povorci stižu nam iz druge rimske legije. No, tijekom ljetnih mjeseci u Zadru se ispred Arheološkog muzeja doista mogu vidjeti legionari u punoj rimskoj vojnoj opremi. Smatram da su oni veoma zanimljivi prolaznicima i zaista uspješni u promoviranju muzeja i bogate zadarske arheološke baštine.

Antički dani na Facebooku

 


Reci što misliš!