Ostalo / Intervjui

uoči nastupa na adventu

Dorijan Dukić: Za nas glazba treba biti eksperiment koji oduzima dah!

Dorijan Dukić: Za nas glazba treba biti eksperiment koji oduzima dah!

Danas vam predstavljamo mladi glazbeni duo DAH, a razgovaramo s Dorijanom Dukićem koji uz Matea čini ovaj entuzijastičan tim. Želite ih čuti uživo? 19. prosinca nastupaju na Adventu.

"Ime ima više značenja koje znamo Mateo Horvat i ja, a između ostalog oduzimamo dah (smijeh)", kaže nam Dorijan. A kako bi opisali svoj glazbeni žanr?

“Dah” postoji od 2017. a dečki su više no svestrani. Tako je Mateo tekstopisac, pjevač, gitarist, basist, klavirist, a Dorijan bubnjar, klavirist, gitarist.

''Volimo eksperimentirati i nemamo određeni stil, jednostavno se prepustimo trenutku. Ipak, imamo nekakvu skicu u glavi koju odsviramo na klaviru ili gitari, a ponekad i na ukulelama, i onda ako nam se svidi pravac u kojem sve to skupa krene, počnemo kreirati glazbu na kompjuteru. To radimo u različitim programima. Nikad nismo sigurni je li to to, znalo nam se dogoditi da dođemo do druge strofe i onda sve brišemo. Ponekad sačuvamo te nekakve ''manje dijelove'' kao skice za buduće projekte. Eksperimentiramo!'', priča nam Dorijan.

Na društvenim mrežama pojavilo se i nekoliko video uradaka. Videa snimaju sami, a Dorijan se potom bavi montažom.

''Ne koristimo specijalne "alate" nego u programu eksperimentiramo sa raznim zvukovima. Snimamo gdje god stignemo! . Od parka do Musapstana pa sve do otoka Rave''.


Komentiramo mlade zadarske bendove i ima li u našem gradu mjesta za vježbanje.

''U Zadru mjesta za probe bendova apsolutno nema. Glazbu stvaramo u mojoj sobi gdje ujedno i vježbamo'', kritičan je Dorijan. 

Zanimalo nas je i postoje li neki izvođači i pjesme koje su posebno značajne i inspirativne za DAH. Dorijan nam kaže da su to Ed Sheeran - X, S.A.R.S. - Perpsektiva, twenty one pilots - Blurryface, Sum 41 - Underclass Hero i Panic! at the Disco - Too Weird to Live, Too Rare to Die!

DAH je inače nastupio na mnogim događanjima, kritike su uglavnom pozitivne, kaže nam Dorijan, a o budućnosti - ne razmišljaju previše.

"Uživamo. Idemo korak po korak''.


Reci što misliš!