
Iz srca Dalmacije dolazi priča o uspjehu koja je oduševila i stručnjake i lokalnu zajednicu. Pizzerija Bella Ciao, smještena na otoku Viru, osvojila je prvo mjesto na regionalnom natjecanju u pripremi autentične napuljske pizze, održanom u organizaciji renomirane tvrtke Dajna Company iz Murtera, distributera vrhunskih talijanskih prehrambenih proizvoda i opreme.
Vlasnik pizzerije, Luka Džaja, u razgovoru za Novi Radio nije krio uzbuđenje: “Bilo je to pravo iznenađenje, šok i veselje u jednom. Nismo išli s velikim očekivanjima, već da vidimo gdje stojimo u konkurenciji. Na kraju – prvo mjesto!”
Bella Ciao se natjecala u kategoriji Pizza Napoletana, gdje su pravila izuzetno stroga – koristi se isključivo drvena peć, strogo definirani sastojci, tradicionalna tehnika pečenja i oblikovanja tijesta. Predstavnik pizzerije, glavni pizzaiolo Bojan, pripremao je klasičnu Margaritu, a ocjenjivao ih je žiri sastavljen od svjetskih prvaka i vodećih ljudi u svijetu pizze, uključujući i predsjednika svjetske udruge pizzaiola.
“Svi su radili istu pizzu, istu peć, isti sastojci. Odluku je donosila isključivo kvaliteta izrade, znanje i tehnika. Bojan je jednostavno rasturio”, s ponosom kaže Džaja.
Ova pobjeda donosi Bella Ciao pizzeriji plasman na svjetsko prvenstvo – Caputo Trofeo, koje će se održati u lipnju 2026. u Napulju, kolijevci pizze.
Uz ovaj veliki uspjeh, sezona na Viru bila je raznolika. Osim pizzerije Bella Ciao, Džajaupravlja i ribljim restoranom, a razlike su bile značajne.
“Jedan restoran bilježi pad gostiju od 20%, dok je Bella Ciao ostvarila porast. Gosti danas traže nešto brzo, ukusno i dostupno – pizza se tu savršeno uklapa.”
Pred ekipom iz Bella Ciao sad je izazov – pripremiti se za natjecanje među najboljima na svijetu. Kako Luka kaže kroz smijeh:
“Krećemo s kondicijskim pripremama dva mjeseca prije! Bojan će morati zatvoriti restoran i trenirati kao pravi sportaš.”



