
Sigurno ste se uvijek pitali koja je razlika između pekmeza, marmelade i džema. Mnogi misle da je to isto, samo se drugačije zove u različitim područjima.
Džemovi, marmelade i pekmezi najčešće se konzumiraju tijekom
kišnih jesenskih i hladnih zimskih dana. Marmelade, džemovi i
pekmezi imaju zajedničkih karakteristika; proizvode se od voća uz
dodatak šećera, pektina i limunske kiseline, a da bi se dobila
voćna slastica, koriste se različite vrste, količine i
kombinacije voća i načini pripreme.
No, upravo su te karakteristike ujedno i kriteriji po kojima se
međusobno razlikuju. Ovisno o udjelu voća koji sadrže, postotku
šećera, načinu obrade voća od kojih se pripremaju, razlikuju se
marmelade, džemovi i pekmezi.
Marmelada
Marmelada je glatki i gust voćni namaz koji najčešće mažemo na
palačinke, ili kruh. Za razliku od džema u kojem je poželjno
imati komadiće voća i pekmeza koji tolerira vrlo malo komadića
voća, marmelada ne smije sadržavati nikakve komadiće voća. Pravi
se od soka voća, ili pulpe koje se obavezno pasira.
Kako bi bila što gušća, obično joj se dodaje želin koja joj daje
potrebnu karakterističnu gustoću, a iako se priprema od svih
vrsta voća koje ima puno soka i pulpe, najčešće se priprema od
citrusnog voća. Struktura marmelade treba biti blistava i
svijetla i zahtijeva malo kompliciraniju metodu pripreme.
Marmelada se može koristiti na isti način kao džem i pekmez – na
tostu i kiflicama…
Džem
To je proizvod odgovarajuće želirane konzistencije koji sadrži
voćnu pulpu i/ili voćnu kašu jedne, ili više vrsta voća, šećer i
vodu. Osim razlike u vrsti sirovine (kaša ili pulpa, odnosno,
cijelo voće), razlika je u količini upotrijebljenog voća.
Džem se uvijek pravi od cjelovitog, ili izrezanog voća, kuhanog u
kašu sa šećerom, tvoreći gusti, voćni namaz. Džem se maže na
tost, svježe kiflice, ili koristi kao podloga za kolače. Ako se
pravilno napravi i stavi u sterilne staklenke, može se
skladištiti do godinu dana, jer količina šećera u džemu u kuhanju
pomaže u očuvanju i zadržavanju kvalitete.
Glavna karakteristika džema je da sadrži krupne komadiće
neoguljenog, ili oguljenog voća u glatkom namazu te moraju biti
vidljivi. Inače se priprema od jedne vrste voća, no mnoge
domaćice kombiniraju razno voće i time dobivaju nove okuse. Za
razliku od marmelade i pekmeza, džem je najslađi namaz jer je
omjer dodavanja šećera na količinu voća 1:1 (1 kg voća se ukuhava
s 1 kg šećera).
Pekmez
To je voćni proizvod s visokim udjelom jedne, ili više vrsta voća
sa, ili bez dodatka šećera. Pekmez se radi ukuhavanjem voćne kaše
više, ili jedne vrsta voća. U pekmez se dodaje, ali i ne mora,
šećer, a postotak dodanog šećera ne smije biti veći od 20 posto
ukupne količine voća koje se ukuhava. Najčešće se priprema od
marelica i šljiva, a može sadržavati komadiće voća.
Koliko se god razlikovali, ovisno o načinu proizvodnje i količini
voća, jedno je sigurno- rijetko tko ne voli ovaj proizvod,
namazan preko maslaca na hrskavom komadu svježega kruha, ili
prepečenoga tosta…