#gastro

Koliko dugo možete držati piletinu u hladnjaku? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Ilustracija/Davor Puklavec/PIXSELL

Stručnjaci su otkrili koliko točno možete držati sirovu i kuhanu piletinu u hladnjaku bez opasnosti od trovanja hranom, a to je puno dulje nego što većina ljudi misli.

Bilo da se radi o tanjuru pečene piletine ili kutiji bataka od
večere – svi smo imali taj trenutak oklijevanja kada je u pitanju
jedenje ostataka mesa. Većina nas igra na sigurno, odlučujući se
odbaciti hranu unatoč visokoj cijeni kako bismo se klonili
trovanja hranom. Prema Agenciji za standarde hrane, hladnjaci i
oprema za hlađenje trebaju biti postavljeni na 8C ili niže, a
hranu treba držati u ‘čistim, zatvorenim’ posudama kako bi se
spriječilo njeno kvarenje. To ne zaustavlja rast bakterija u
potpunosti, ali ga dramatično usporava.

Tri do četiri dana

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA) navodi da se pileća
salata, pileći komadići i pljeskavice te ostaci kuhane (pečene,
pirjane, pržene) piletine, koji su brzo ohlađeni i pravilno
pokriveni, mogu čuvati tri do četiri dana prije konzumiranja .
Potpuno kuhane pileće kobasice i meso za ručak mogu stajati još
nekoliko dana zbog visokih razina natrija koji pomažu u njihovom
očuvanju, piše Mirror.

Međutim, u Ujedinjenom Kraljevstvu niti jedno državno tijelo ne
preporučuje držanje kuhane piletine u hladnjaku duže od dva dana
– čak i ako ne pokazuje znakove kvarenja. Ako je vaša piletina
bila kuhana i smrznuta, treba je upotrijebiti unutar 24 sata i
treba je podgrijati i zagrijati prije konzumacije.

Najbolje je slijediti savjete

Kada je riječ o sirovoj piletini, najbolje je slijediti savjete o
roku upotrebe i hranu kojoj je istekao rok baciti u smeće. Još
uvijek vrijedi paziti na znakove kvarenja i biti oprezan kako
biste spriječili da se razbolite. To uključuje traženje sive ili
zelene boje mesa i promjene mirisa, koji bi mogao mirisati na
kiseli amonijak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail desk@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest