
Provedena su brojna istraživanja o utjecaju kave na ljudski
organizam, a pokazalo se da način pripreme kave uvelike utječe na
to koliko je popularni topli napitak štetan ili koristan za
organizam.
Prema mišljenju stručnjaka, turska kava i espresso su najopasnije
za ljudski organizam.
Velike količine kemikalija
Takve kave sadrže veće količine kemikalija cafestol i kahvel koje
negativno utječu na kardiovaskularni sustav, a također povećavaju
razinu nezdravog (LDL) kolesterola i triglicerida u krvi, rekla
je dijetetičarka Lisa Dreyer za CNN.Na drugom mjestu su kava s
mlijekom i cappuccino. Ovako pripremljena kava sadrži više
kalorija jer sadrži mlijeko, pa se sustavna konzumacija kave s
mlijekom može negativno odraziti na figuru, prenosi Index.hr.
Filter kava se pokazala kao najkorisnija. Ovako pripremljena kava
sadrži najmanje štetnih materija, pokazalo je istraživanje
objavljeno u European Journal of Preventive Cardiology.