
Neurolog dr. Mill Etienne ističe da su znanstvene studije o tome kako jedenje sira utječe na zdravlje mozga, imale različite rezultate.
Neke su namirnice poznate kao najbolja hrana za mozak, poput
lososa, zelenog lisnatog povrća i bobičastog voća. Postoji i još
nekoliko namirnica s druge strane spektra za koje se zna da su
štetne za zdravlje mozga. No, kad je riječ o siru, odgovor je
manje jasan.
Neurolog dr. Mill Etienne ističe da su znanstvene
studije o tome kako jedenje sira utječe na zdravlje mozga, imale
različite rezultate. “To je zato što se sudionike studija
ispituje o konzumaciji sira općenito, a ne o konkretnom siru koji
konzumiraju”, rekao je za Parade. Međutim, dodaje da je studija
iz 2023. godine pokazala konkretne rezultate i povezala fetu i
cheddar s boljim pamćenjem i kognitivnom funkcijom.
“Kada birate sir, razmislite o opciji koja ima manje zasićenih
masti”, savjetuje dr. Etienne. Objašnjava da je to zato što
postoji veza između prehrane s visokim udjelom zasićenih masti i
većeg rizika od demencije, piše Parade.
“Razni prerađeni i pojedinačno pakirani sirevi te sirni namazi
mogu sadržavati diacetil, koji se koristi za aromu, i može
dovesti do slabljenja pamćenja i cerebrovaskularnih bolesti”,
upozorava neurokirurginja dr. Betsy Grunch.
Ova studija iz 2023. godine pokazala je konkretne
rezultate i povezala fetu i cheddar s boljim pamćenjem i
kognitivnom funkcijom.
Imajući sve ovo na umu, stručnjaci su otkrili koji sir redovito
konzumiraju za zdravlje mozga. Dr. Grunch objašnjava da voli
jesti minimalno prerađeni cheddar. “Uživam u tom siru jer je
bolji za mozak, zato što sadrži konjugiranu linolnu kiselinu koja
može smanjiti upalu i poboljšati kognitivnu funkciju”, dodala je.
Budući da se ultraprerađena hrana, uključujući sir, povezuje s
negativnim utjecajem na zdravlje mozga, oba liječnika
kažu da se odlučuju za sireve koji su što manje prerađeni.
Kada jedemo sir, dr. Etienne savjetuje da obratimo pozornost na
to kako se osjećamo te utječe li sir negativno na našu probavu,
prenosi Index.
Povezanost probavnog i živčanog sustava
“Učimo sve više o povezanosti mozga i crijeva, stoga vjerujem da
bismo trebali slušati svoje tijelo. Ako imate problema s probavom
kad jedete sir, pretpostavljam da bi to moglo biti problematično
i za vaš mozak”, dodala je. Dakle, zaključuje da, ako hrana
negativno utječe na naša crijeva, vrlo vjerojatno negativno
utječe i na naš mozak.