gastro kutak

Recept koji izaziva polemike na društvenim mrežama: Jeste li čuli za pastu serbonaru?

Pixabay

Pasta alla carbonara talijanski je klasik koji potječe iz
regije Lacij u središte zemlje, a koje se priprema od svega
nekoliko sastojaka. Originalni recept traži guanciale, slaninu od
sušenih svinjskih obraza, zatim Pecorino – tvrdi sir od ovčjeg
mlijeka, žumanjke i špagete. Za razliku od brojnih recepata koji
se mogu pronaći u Hrvatskoj – u carbonaru ne ide ulje niti
vrhnje.

Iako razni recepti na temu carbonare niču po cijelome svijetu,
gastronomski čistunci varijacije ne priznaju, a često niti ne
štede kritike na račun kuhara. Jedno od jela inspirirano
carbonarom je serbonara, kako ju je zamislio gurman Izgoreh na
Instagramu, prenosi punkufer.Pasta serbonara traži slaninu (koju
god čuvaš u frižideru, zamrzivaču ili špajzi), mladi kajmak koji
se izmiješa sa žumanjcima, zatim papar i tjesteninu. Komentara na
objavu ima svakojakih pa dok neki hvale ideju, drugi su se
odlučili na drvlje i kamenje.

“Kao Talijan, probao bih. Zove se serbonara a ne carbonara, tako
da očito nije isto. Puno je bliže originalu od s*anja koje
nazivaju carbonarom u Engleskoj ili Njemačkoj”, kaže Ale_on_tour,
kojem se pridružio i Alefrulla uz riječi: Odlično! Originalna
ideja. Svakako puno bolja od carbonare koja se poslužuje u mnogim
restoranima diljem svijeta.

“Neverovatno, nemate pojma šta je i kako se sprema carbonara!
Pravite pasulj to vam bolje uspeva!”, javila se i Marina, a
senad_jz_4ever nadodaje da bi pozvao policiju za ovakvo jelo.

O tome je serbonara top ili flop najbolje je da procijenite sami…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail desk@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest