
Peršin nije tu samo za dekoraciju, saznajte od kada potiče to pravilo i razloge zašto ga kuhari stavljaju u jela.
Osvježavanje daha grickanjem svježeg peršina seže još u
doba starih Rimljana. Oni su nakon jela znali grickati peršin.
Moguće da je to jedan od razloga zašto je nastao običaj
stavljanja komada ove biljke na tanjure u mnogim restoranima
diljem svijeta, piše The
Kitchn.
Drugi je razlog dekoracija jela, a navodno je to poteklo od
mesara u davnim vremenima koji su oko svježeg ili pečenog mesa
stavljali i peršin kako bi hrana bila primamljivija kupcima.
Kasnije su restorani to počeli kopirati. Do 1915. godine gotovo u
svakom restoranu na tanjur se stavljao peršin.
Nekim gostima to je znalo smetati jer su sumnjali kako su dobili
komad biljke koja je prije toga bila na tuđem tanjuru. Naravno,
treći razlog zašto se peršin nađe na serviranom obroku jest
poboljšavanje okusa hrani, no u tom slučaju najčešće se nasjecka
pa pospe po jelu koje je već na tanjuru, prenosi Danas.rs.Zašto je peršin dobar za
svježi dah?
U peršinu se nalazi visoka koncentracija klorofila, a upravo on
uništava bakterije u ustima. One se počinju razvijati nakon jela,
a to je direktan uzrok lošeg zadaha.
Prednosti
Peršin je posebno dobro sažvakati nakon što se pojedu jela puna
češnjaka ili luka. Osim peršina, pomažu i svježa menta, bosiljak
i ružmarin. Još neke prednosti ove biljke:
djeluje kao antioksidans
pomaže da koža izgleda mlađe
pročišćava tijelo od toksina
otapa višak masnoća u tijelu
čisti bubrege
djeluje protuupalno
jača imunitet
prepun je vitamina C
sadrži mnoge minerale.