siječanjski izazov!

7 recepata za opasno dobra jela bez mesa, ribe, mlijeka i sira

pexels.com

Ragu je ukusan i gust talijanski umak koji se tradicionalno priprema od mesa, koncentrata rajčice, luka i crvenog vina. Možete napraviti i ukusnu povrtnu alternativu - kao glavni izvor bjelančevina upotrijebite zelenu leću, a sljubite je sa sočnim gljivama.

Mjesec siječanj vrijeme je kada mnogi donose novogodišnje
odluke o zdravijem načinu života i prehrane. Baš zato
aktivist Matthew Glower i njegova supruga Jane Land još
u siječnju 2014. godine započeli su pokret veganuary.

Riječ je o izazovu – vegan in january – koji potiče
ljude da slijede veganski način života u siječnju s ciljem
edukacije o prednostima konzumacije hrane biljnog porijekla, ali
i kako bi smanjili svoj ugljični otisak.

Svake godine pokretu se pridružuje sve veći broj ljudi koje se
potiče da jedu hranu temeljenu na namirnicama biljnog
porijekla poput voća i povrća, žitarica, mahunarki, orašastih
plodova i sjemenki, odnosno da stisnu pauzu na uzimanje
obroka s mesom, ribom, mliječnim proizvodima i jajima.

Želite li i vi biti dio ovoga pokreta, pa makar samo na sedam
dana, u ovotjednom jelovniku predlažemo vam jela koja se
rade s namirnicama biljnog porijekla, ali koja su i dalje ukusna,
zasitna i bogata bjelančevinama.

Ponedjeljak – Dal od crvene leće

Dal ili dhal popularno je jelo indijske
kuhinje koje nalikuje na gusto varivo, a priprema se od
mahunarki prepolovljenog zrna koje nije potrebno namakati prije
kuhanja. Upravo zato ne iziskuje dugu termičku obradu niti
planiranje – složiti ga možete za manje od sat vremena te
poslužiti na tradicionalni način – uz kuhanu rižu te
pogače naan ili chapati. Imamo recept.

Utorak – Ragu bez mesa s tjesteninom

Ragu je ukusan i gust talijanski umak koji se tradicionalno
priprema od mesa, koncentrata rajčice, luka i crvenog vina, a
najčešće poslužuje uz kuhanu tjesteninu. Možete napraviti i
ukusnu povrtnu alternativu. Kao glavni izvor bjelančevina
upotrijebite zelenu leću, a sljubite je sa sočnim
gljivama. Evo kako se radi.

Srijeda – Fritata bez jaja

Fritata je popularno talijansko jelo sastavljeno od izmućkanih
jaja koje se zajedno s mesom, sirom i povrćem termički obrađuje u
pećnici. Vrlo slično jelo možete napraviti s kombinacijom
svilenog tofua i biljne zamjene za mlijeko te nešto kukuruznog
škroba. Imamo recept!

Četvrtak – Gusta juha od slatkog krumpira i
kikirikija

Afrička kuhinja obiluje receptima na bazi slatkog krumpira i
kikirikija. Ova juha jedno je od tih tradicionalnih jela. Juha
ima kremastu teksturu, a zahvaljujući različitim začinima poput
cimeta, klinčića, đumbira i kumina ima i zapanjujuću dubinu
okusa. Evo kako se priprema.

Petak – Pečeni tempeh s povrćem

Tempeh je fermentirani proizvod od soje koje se u veganskoj
i vegetarijanskoj kuhinji često koristi kao zamjena za meso. To
ne čudi s obzirom na to da je riječ o proizvodu koji u 100 grama
sadrži oko 15 grama bjelančevina.

Najčešće se prodaje u trgovinama zdravom hranom, ali i pokojem
supermarketu. Ne morate biti veliki znalac u kuhinji da biste ga
pripremili kod kuće – dovoljno ga je narezati na tanke kriške i
kratko ispržiti na ulju s odabranim začinima. Mi vam dajemo
najjednostavniji recept za tempeh s povrćem.

Subota – Blondie kocke bez jaja i
maslaca

Jeste li ikada probali blondie? Riječ je o svjetlijoj
verziji američkog kolača brownies koji se tradicionalno
pripremaju od brašna, jaja, šećera i
maslaca. Blondie kocke krasi mekana tekstura,
neodoljiva sočnost i slatkoća.

Neki je pripremaju i s neočekivanim sastojkom punim proteina
– kuhanim slanutkom. Ne brinite se, kada ispečete kolač
po ovom receptu, zaboravit ćete
da se u njemu nalazi ta mahunarka – tako je dobar.

Nedjelja – Mesna štruca bez mesa

Mesna štruca popularno je jelo američke gastronomije. Obuhvaća
začinjeno mljeveno meso koje se povezuje jajima i krušnim
mrvicama te peče u obliku štruce u kalupu za pečenje kruha.
Umjesto mljevenog mesa možete iskoristiti i biljne izvore
bjelančevina poput leće, graha ili slanutka. Imamo recept.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest