kužina

Čemu stvarno služi lovorov list?

Lovorov list glavna je namirnica u ormarima sa začinima mnogih kuhara. Često čeka svoj trenutak slave iza origana i paprike. Ali što je zapravo s ovim malim zelenim lišćem?

Često ih ubacujemo u variva i juhe, ali jesu li oni samo
kulinarski slijepi putnici ili su tajni agenti koji poboljšavaju
okus svih jela? Jesu li obvezan sastojak ili možemo i bez
njih?

Ako ste ikada ležerno odbacili lovorov list, nonšalantno slegnuli
ramenima na njegovo spominjanje u receptu i odlučili ignorirati
ga, propustit ćete otkriti tajne ovog začina. Možda biste ipak
trebali početi obraćati pažnju na njega i otkriti što ovaj
tajanstveni začin može učiniti za vaše juhe i variva,
piše Lifesavvy.

Što radi lovorov list?

Listovi lovora vašim će mješavinama začina dati dodatnu toplinu i
aromu. Njihova je svrha da poboljšaju ono što već postoji, da
pomognu ostalim sastojcima da zasjaju u punom sjaju i izvuku
najbolje od okusa. U suštini, dodavanje lovorovog lista u vašem
će jelu istaknuti okuse s kojima već kuhate i jelo neće biti
bljutavo.

Kakav je okus lovorovog lista?

Listovi lovora imaju poseban okus. Zamislite mješavinu svojih
omiljenih biljaka – malo majčine dušice, mrvicu origana – i
dodajte neočekivanu notu paprene metvice i bora.

Kada se umiješaju u vašu juhu ili umak za špagete, razvija se
blagi okus poput mente, s malo papra i privlačnom esencijom
borovice. To je poput suptilnog biljnog zagrljaja ili jakog čaja
koji sprječava da teška jela budu previše izdašna. Korištenje
lovorovog lista dobar je način da uravnotežite obrok i budete
sigurni da nije pregust. Izvrsno funkcioniraju u umaku za
špagete, juhama, varivima i svemu sočnom!

Kako koristiti lovorov list?

Korištenje lovorovog lista vrlo je jednostavno. Sve što trebate
učiniti je zgrabiti jedan listić (ili par njih) i ubaciti ih u
svoje jelo. Bilo da pripremate juhu koja se lagano krčka, krepko
varivo ili bogati umak za tjesteninu, dok se jelo kuha, ovi
listovi tiho oslobađaju svoju biljnu čaroliju, natapajući vašu
kreaciju svojom nježnom, aromatičnom esencijom.

Kao što ističu mudri ljudi iz SPICEography, lovorov list
blista u onim jelima koja se sporo kuhaju i krčkaju satima. Što
se dulje mogu namakati i pomiješati s ostalim sastojcima, to će
njihov blagi, osebujni okus imati više prilike da prožme vašu
kulinarsku kreaciju.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest