
Okus svježe jabuke je jedinstven, ali ako plodove uskladištite na pravi način, možete cijelu zimu uživati u njima. Međutim, čuvanje nije lako. Najbolje je odabrati kiselije i kasne sorte koje se mogu čuvati duže vremensko razdoblje, poput Granny Smith, Fuji, Topaz, Honeycrisp
Nešto kraće čuvaju se slatke sorte: Delicious, Gala. Njih je
najbolje prve iskoristiti.
Sve počinje na stablu
Dva su termina berbe jabuke: kada su plodovi pogodni za
berbu i kada su dobri za konzumaciju. Najveći broj ljetnih sorti
je već na stablu zreo za jelo, dok se kasne sorte moraju čuvati
nakon berbe i tek tada dobivaju karkterističnu aromu i okus.
Za čuvanje odabiremo samo zdrave, čvrste plodove s kojima
rukujemo pažljivo tijekom berbe, transporta i manipulacije.
Odaberite suh i topao dan za obavljanje ovog posla. Nije
poželjno da ih prilikom branja bacamo u kante ili gajbice.
Najlakši način da odredite optimalan trenutak berbe je
da napravite test. Jednostavnim rezanjem ploda možemo utvrditi je
li pokožica sjemenki smeđa. Drugi način je da plod na grani
lagano podignemo malo u stranu i pažljivo ga okrenemo za 90
stupnjeva. U slučaju da se peteljka od grane lako odvaja, spremna
je za branje. Imajte na umu da svi plodovi na stablu neće
dozrijeti u isto vrijeme. Na južnoj strani krošnje, koja je
osunčana, procesi zrenja su brži.
Što dalje od luka
Najbolje se čuvaju u jednom sloju u drvenim gajbicama
kojima smo na dno stavili papir. U gajbici čuvajte jednu sortu,
jer imaju različitu brzinu dozrijevanja i mogućnost
čuvanja. Optimalna temperatura je oko 0ºC uz vlagu od 90 do 95
posto. Ovakvi uvjeti smanjuju intenzitet disanja plodova i
dehidrataciju.
Jabuka ispušta plin etilen i zbog toga nije pogodno da
u istoj prostoriji držite drugo voće i povrće. Jednom tjedno
provjetrite kako bi se koncentracija etilena smanjila. Neke vrste
povrća i voća ne treba držati u blizini jabuke, jer upija mirise.
To se najviše odnosi na luk.
Redovno provjeravajte u kakvom su stanju plodovi i odstranite sve
koji pokazuju znakove propadanja.