uvrstite u svoj meni

Šipak – jesensko voće puno antioksidansa

Pexels

Ljekovita svojstva nara iskorištena su kroz povijest, koja seže tisućama godina unazad.

Nar je u sezoni od rujna do siječnja. Potječe iz Afrike, a smatra
se da dolaze iz zemalja duž Arapskog poluotoka.

Nar je izvrstan izvor hranjivih tvari, osobito vlakana,
antioksidansa, vitamina B i odabranih minerala,
prenosi RS.

Osim njihove svestrane upotrebe u kuhinji, evo nekih od glavnih
razloga zašto ih jesti redovito.

1. Prepun antioksidansa

Voće je općenito bogat izvor antioksidansa, a nar je najbolji
primjer za to. Postoji nekoliko različitih antioksidansa koji se
nalaze u naru – neki od njegovih mikronutrijenata, poput vitamina
C, djeluju kao antioksidansi, kao i antocijanini, biljni spoj
koji također daje živopisnu nijansu naru.

“Postoji 700 miligrama polifenolnih antioksidansa u svakoj
porciji soka od nara od 2,3 mililitara”,
kaže Roxana Ehsani, sportska dijetetičarka iz Miamija.
“Prijašnja istraživanja su otkrila da sok od nara ima čak i veću
antioksidativnu moć od crvenog vina, soka od grožđa Concord ili
zelenog čaja u prosjeku.”

Važno je jesti (i piti) puno antioksidansa jer ti spojevi pomažu
u borbi protiv slobodnih radikala, smanjuju oštećenje stanica i
štite se od bolesti, kaže Lexi Moriarty,  sportska
dijetetičarka. Osim potencijala smanjenja rizika od razvoja
određenih vrsta raka i srčanih bolesti, hrana bogata
antioksidansima poput nara također bi mogla pridonijeti zdravlju
kože, mozga i očiju.

2. Izvor vlakana i polifenola pogodnih za crijeva

Dijetalna vlakna jedan su od najmoćnijih nutrijenata koji se
nalaze u naru. Svaka šalica sadrži 7 grama, što znatno umanjuje
dnevne potrebe vlakana prosječne odrasle osobe (oko 25 g dnevno
za žene i 38 g dnevno za muškarce).

“Pola šalice sjemenki nara sadrži gotovo 4 grama vlakana”, kaže
Ehsani, dodajući da je to bitan nutrijent povezan sa zdravljem
probavnog sustava i kontrolom šećera u krvi.

Nar je također dobar izvor polifenola, koji mogu djelovati kao
prebiotici koji hrane dobre mikrobe, objašnjava Kulp.

3. Zdravlje srca

Neki kažu da određene namirnice nalikuju organima čijoj funkciji
doprinose. Na primjer, orasi su korisni za zdravlje mozga i
izgledom pomalo podsjećaju na ljudski mozak. Slično tome, nar,
koji pomalo nalikuje srcu, podržava zdravlje kardiovaskularnog
sustava.

Ovo bi moglo pomoći u objašnjenju zašto je nar istaknut kao jedno
od najboljih kardioprotektivnih voća u pregledu 2021. godine. Oni
mogu povećati dobar HDL kolesterol dok snižavaju razinu lošeg LDL
kolesterola, kao i smanjuju krvni tlak. Pijenje soka od nara
također može poboljšati protok krvi i smanjiti anginu.

4. Može poboljšati sportsku izvedbu

Sok od nara može pomoći pri sportskim izvedbama i ubrzati
oporavak od vježbanja, pokazuju istraživanja”, kaže Ehsani.

Također može pomoći u poboljšanju bioraspoloživosti dušikovog
oksida, što pomaže vašem tijelu da dobije hranjive tvari potrebne
za vježbanje.

5. Poboljšava kontrolu šećera u krvi

Voće sadrži prirodne šećere, uključujući i nar, iako je narr
definitivno na popisu voća s nižim sadržajem šećera.

Mogu li onda ljudi s dijabetesom jesti nar? Uvijek je važno prije
svega provjeriti sa svojim zdravstvenim timom, ali u mnogim
slučajevima ljudi s dijabetesom mogu jesti i imati koristi od
nara. Zapravo, ovo bi voće moglo pomoći u održavanju razine
šećera u krvi pod kontrolom.

Studije na životinjama i ljudima pokazale su da nar može
poboljšati razinu šećera u krvi natašte kod onih koji imaju
dijabetes.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest