
Hrana koju konzumiramo značajno utječe na naše zdravlje, a ako jedemo namirnice koje su bogate hranjivim tvarima, i naše će zdravlje biti bolje
S druge strane, nezdrava hrana može utjecati negativno na naše
tijelo kako starimo, prenosi Healthy.
Upravo zbog toga stručnjaci objašnjavaju koju bismo hranu trebali
izbaciti iz prehrane nakon 40. godine ili njezinu konzumaciju
barem svesti na najmanju mjeru.
Juha iz vrećice – iako mnogi ljudi juhu ne
smatraju nezdravom, dijetetičari upozoravaju kako konzervirane
stvari obično sadrže velike količine natrija. Istraživanja su
pokazala da stariji ljudi ne mogu tako dobro filtrirati višak
natrija kao kad su bili mlađi, a visoke razine natrija u prehrani
mogu povisiti krvni tlak, ali i povećati rizik od osteoporoze.
Osim toga, kako starimo, osjetljiviji smo na zadržavanje vode pa
smanjenje natrija iz prehrane može pomoći u smanjenju neželjene
nadutosti.
Prerađeno meso – dijetetičari tvrde kako
bismo se nakon 40. godine trebali oprostiti od svih vrsta
prerađenog mesa kao što su hrenovke, slanina i salama. Kako
objašnjavaju, prerađeno meso bogato je natrijem, zasićenim
mastima i nitratom, odnosno konzervansom, a sve to može imati
negativan utjecaj na zdravlje. Unos mesnih prerađevina povezuje
se s većim rizikom za razvoj bolesti srca, dijabetesa i raka
želuca, naročito u starijoj dobi kada smo ionako podložniji
bolestima.
Pržena hrana – iako je pržena hrana mnogim
ljudima omiljeni odabir jer je ukusna, a i lako ju je spremiti,
mnoga istraživanja povezuju pretjeranu konzumaciju pržene hrane s
rakom debelog crijeva, gušterače i prostate. Dijetetičari tvrde
kako bismo konzumaciju ove hrane trebali svesti na minimum ili je
u potpunosti prestati jesti, naročito kada navršimo 40 godina.
Iako izgleda jednostavno, kad na kraju cijele priče shvatiti što
više ne bi smjeli jesti, trebat će vam vremena da shvatite.