
Paprika je neizostavan dio ljetnih salata, sendviča i priloga, te je onaj tip povrća koji je sam po sebi dovoljno ukusan i sirov, uz humus ili ukusan krem sir.
No na policama dućana i tržnica mogu se pronaći paprike u raznim
bojama, ali i cijenama…
Postoji li razlika u paprikama s obzirom na
boju?
Prije svega, valja napomenuti da je česta situacija ta da
su crvena i žuta paprika u stvari zelene paprike
koje su sazrjele, piše Glas Istre.
Crvene paprike su potpuno zrele što rezultira slađim i voćnijim
okusom, dok je s druge strane zaštitni znak zelene paprike blago
gorak okus.
Žuta paprika je jednostavno u sredini spektra kad je riječ o
zrelosti, iako neke sorte ostaju žute kada su potpuno zrele.
Zašto paprike određene boje koštaju više?
Zelene paprike cjenovno su najprihvatljivije jer se najranije
beru, odnosno, jeftinije su za uzgoj i prodaju, dok su žuta,
narančasta i crvena paprika skuplje su od zelenih jer se kasnije
beru.
Drugim riječima, žute, narančaste i crvene paprike dostupne u
trgovinama ostavljaju se dulje na biljci, što znači da dobivaju
dodatno vrijeme, vodu i njegu, što su resursi koji se odražavaju
na cijeni.
Uz to, budući da se beru prije nego što sazriju, zelene paprike
nemaju tako visoku koncentraciju hranjivih tvari.
To ne znači da zelene paprike predstavljaju nezdrav izbor, već da
crvene, narančaste i žute imaju otprilike dvostruko više vitamina
C i gotovo devet puta više beta-karotena.