
Čaj od čička, također poznat kao čičak čaj, priprema se od korijena ili sjemenki čička, biljke koja pripada porodici glavočika (Asteraceae). Riječ je o biljci koja se nalazi u različitim dijelovima svijeta, uključujući Europu, Aziju i Sjevernu Ameriku.
Korijen čička se od davnina koristio u tradicionalnoj kineskoj i
indijskoj medicini za liječenje raznih zdravstvenih problema.
Upravo zato se i u današnjoj narodnoj medicini nerijetko
priprema čaj od čička koji se koristi za liječenje
mnogih tegoba.
Dobrobiti čaja od čička za zdravlje
Veliki čičak (Arctium lappa L.) je dvogodišnja zeljasta biljka iz
porodice glavočika (Asteraceae).
Obično raste po poljima, uz puteve i na livadama te se može
pronaći na gotovo svim predjelima naše zemlje.
Postoji više vrsta čička, najpoznatije su veliki čičak (Arctium
lappa) i mali čičak (Arctium minus). Obje vrste imaju slična
svojstva, ali se razlikuju u veličini biljke i plodova.
Za čaj od čička se mogu koristiti obje vrste jer su obje
ljekovite. Ovaj čaj je najpoznatiji po svom blagotvornom
djelovanju na probavni sustav.
Smatra se da ima diuretska, detoksikacijska, protuupalna i
antivirusna svojstva.
Također se koristi za poticanje apetita, olakšavanje probavnih
smetnji, ublažavanje zatvora i poticanje izlučivanja mokraće.
Razlog svim blagotvornim svojstvima su sastojci koji se nalaze u
čičku. Količina može varirati, no neki od ključnih sastojaka čaja
od čička su:
– inulin: prehrambena vlakna koja se nalaze u korijenu
čička, a koja su prirodni prebiotik koji potiče rast korisnih
probiotičkih bakterija u crijevima
– poliacetilenski spojevi: imaju protuupalno i antimikrobno
djelovanje te se smatra da su upravo oni odgovorni za mnoge
ljekovite učinke čička
– fitosteroli: biljni spojevi koji mogu pomoći u smanjenju
kolesterola u krvi i podržavanju zdravlja srca
– flavonoidi: skupina antioksidanata koji imaju protuupalna
i antioksidativna svojstva te mogu pružiti zaštitu stanica od
oštećenja
– vitamini: u listovima čička se nalaze vitamini A, C, E i K, minerali kalcij,
kalij, željezo i vlakna
Svi navedeni spojevi i mnogi drugi nalaze se u korijenu čička.
Međutim, osim korijena se za pripremu čaja od čička mogu
koristiti sjemenke čička. One su bogate uljem koje sadrži
esencijalne masne kiseline i vitamine.
Smatra se da sjemenke čička imaju protuupalna svojstva i da se
mogu koristiti za zdravlje kože, kose i noktiju.
Zašto piti čaj od čička?
Spojevi u čičku pomažu u očuvanja zdravlja
različitih tjelesnih sistema.
Čaj od čička pomaže kod unutarnjih organa poput jetre kojoj
pomaže u čišćenju do kože, probave i čitavog imunološkog sustava.
U nastavku donosimo dobrobiti čaja od čička za zdravlje.
1. Detoksikacija jetre
Čaj od čička se često koristi za poticanje detoksikacije jetre. Smatra se da aktivni
spojevi u čičku potiču proizvodnju žuči, što pomaže u razgradnji
i eliminaciji toksina iz tijela.
2. Kožne bolesti
Čaj od čička se može koristiti za liječenje raznih kožnih
bolesti, poput akni, ekcema i psorijaze. Neke studije pokazuju da
čičak ima antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv
bakterija i gljivica na koži.
Nerijetko je upravo čičak sastojak u kozmetičkim proizvodima.
3. Poboljšavanje probave
Čaj od čička se može koristiti za poboljšavanje probave i
poticanje apetita. Osim toga pomaže u ublažavanju probavnih
smetnji poput nadutosti i zatvora.
4. Smanjivanje upala i poboljšanje imuniteta
Spojevi koji se nalaze u čaju od čička imaju protuupalno
djelovanje na organizam. Smatra se kako ovaj čaj može pomoći u
smanjivanju različitih upala u tijelu te tako pomoći u jačanju
imunološkog sustava.
Osim toga, čičak je bogat antioksidansima poput flavonoida i
tanina koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu.
Antioksidansi su važni za zaštitu stanica od oštećenja i
održavanje cjelokupnog zdravlja.
5. Za zdraviju kosu
Čaj od čička kao i ulje od čička poznat su saveznih za lijepu i
zdravu kosu. Smatra se kako ispiranje glave čajem od čička može
pomoći kod poboljšanja stanja kože tjemena te pri smanjivanju
prhuti.
Priprema čaja od čička
Priprema čaja od čička je poprilično jednostavna. Za izradu čaja
od čička možete koristiti korijen ili sjemenke.
Recept za čaj od korijena čička
Uzmite oko dvije žlice svježeg ili sušenog korijena čička i
stavite ga u lonac s tri šalice vode. Pustite vodu da zakuha,
smanjite vatru i pustite da se lagano kuha 10-15 minuta.
Maknite lonac s vatre i ostavite čaj da odstoji još 10-ak minuta
– procijedite čaj kroz cjediljku u šalicu i po želji zasladite
medom ili drugim sladilom.
Ako koristite svježi korijen čička, možete ga prvo oguliti i
sitno nasjeckati prije nego što ga stavite u lonac s vodom. U tom
slučaju će vam jedna žlica biti dovoljna.
Recept za čaj od sjemenki čička
Uzmite žlicu sjemenki čička i stavite ih u lonac s tri šalice
vode. Pustite vodu da zakuha, smanjite vatru i kuhajte sjemenke
10-15 minuta.
Maknite lonac s vatre i ostavite čaj da odstoji još 5-10 minuta.
Procijedite čaj kroz cjediljku ili gazu u šalicu i po želji
zasladite medom ili drugim sladilom.