gastro kutak

Kada je prvi pomfrit imao svoj kulinarski debi?

Pixabay

Okupan u kečapu, ili prekriven sirom? Kao kompletan obrok, ili kao prilog u popularnom lancu brze hrane?

Pomfrit je postao normalna hrana koju zapravo svi jedu u
nekom trenutku, a vrlo često se jede u cijelom svijetu, pa da
vidimo malo kakva je prošlost ove brze i voljene hrane. 

Prvi put u restoranima se pojavio 1950-ih, a s vremenom je
postao neslužbeno poznat kao nacionalno jelo Kanade. Ovaj
stil pomfrita podrazumijeva masne pržene
krumpiriće prekrivene smeđim umakom i skutom od sira.

Iako potječe iz Quebeca, toliko je popularna stavka na jelovniku
da ga posjetitelji sada mogu naručiti u lancima restorana brze
hrane diljem Kanade. Ako ljubitelji krumpirića traže veći izbor,
tu su i restorani s cijelim jelovnicima posvećeni
različitim verzijama ovog jela.

Francuzi, Belgijanci, ili netko treći?

Nitko ne zna točno kada je prvi pomfrit imao svoj kulinarski
debi. Prije 16. stoljeća krumpir se uopće nije smatrao jestivim.

Dok legende koje se prepričavaju u Francuskoj tvrde da su ulični
prodavači predstavili pomfrit na mostu Pont Neuf u
kasnom 18. stoljeću, Belgijci pak inzistiraju na tome da je u
njihovu gradu Namuru nastao pečeni krumpir tijekom
posebno hladne zime 1680. Prema njihovoj legendi, lokalni su
ribari odabrali da ispeku krumpire za obrok kad je rijeka bila
zaleđena, a nisu mogli uloviti ribu.

Ipak, za samu promociju krumpira diljem
svijeta najzaslužniji su Francuzi.

Pomfrit u SAD

Thomas Jefferson bio je američki ministar u Francuskoj
od 1784. do 1789. te se zaljubio u francusku kuhinju.
Ponekad nazivan prvim američkim gurmanom, treći predsjednik
Sjedinjenih Država toliko je volio pomfrit da se nalazio
među 150 recepata koje je njegov kuhar James
Hemings donio u Ameriku nakon što je završio kulinarsko
usavršavanje u Parizu.

Recept za pommes de terre frites à cru en petites tranches,
što u prijevodu znači ‘sirovi krumpir pržen u dubokom ulju, u
malim komadićima’, gotovo je izgledom jednak današnjem pomfritu.
Jedina je razlika što je umjesto duguljastih rezova Jeffersonov
pomfrit bio narezan na tanke, okrugle ploške, ili izrezan
gulilicom.

Okupan u kečapu, ili prekriven sirom? Kao kompletan obrok,
ili kao prilog u popularnom lancu brze hrane?

Čini se da postoje beskrajni načini za uživanje u prženim
krumpirićima od kada su oni prvi put predstavljeni prije
nekoliko stoljeća.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail desk@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest