
Švedska robna kuća Ikea nije poznata samo po namještaju, već i po restoranu u kojem su ćufte jedna od omiljenih stavki na meniju.
No, ne morate se voziti do najbliže Ikee kako biste uživali u
ovom skandinavskom specijalitetu, BBC nudi recept za
baš takve ćufte od svinjskog mesa.
Sastojci:
– 400g mljevenog nemasnog svinjskog mesa
– 1 jaje, umućeno
– 1 manja glavica luka, fino isjeckana ili naribana
– 85 grama prezli
– 1 žlica kopra
– 1 žličica maslinovog ulja
– 1 žličica putera
– 2 žlice brašna
– 400 ml goveđe juhe u kocki
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, umućeno jaje, luk,
prezle i kopar. Posolite smjesu po želji i napravite ćufte
veličine oraha.
Zagrijte maslinovo ulje u tavi i ispržite ćufte. Ispržene ćufte
odvojite sa strane, a onda u istoj tavi istopite maslac, dodajte
brašno i dobro promiještajte.
Nakon dvije minute počnite polako dolijevati goveđu juhu i dobro
miješajte dok ne dobijete gusti umak.
Ispržene ćufte vratite u tavu s umakom, promiješajte ih i pospite
s još malo kopra.
Ćufte možete servirati s pireom, kuhanim krumpirom i/ili graškom.