O čarobnom napitku

Što znanstvenici kažu na kombiniranje kave s malo mijeka

Iva Pejković

Nije tajna da kava za većinu ljudi na svijetu predstavlja onaj mali, svakodnevni luksuz. Kava je savršena izlika za druženje s prijateljima, poboljšava nam fokus, hrani dušu, a miris i okus su božanstveni.

Znanstvena istraživanja pokazala su da nas čak i sam miris kave
razbuđuje, a sretna vijest za fanove je da kava donosi i značajne
benefite za zdravlje. Kava je izvor antioksidansa, a ako ju
popijete prije vježbanja, poboljšava izgaranje masti.

Sada je nova studija pokazala da bi tek malo mlijeka s proteinom
u kavu moglo još pojačati koristi za zdravlje, piše Science Alert.

Istraživači sa sveučilišta u Kopenhagenu promatrali su kako
antioksidansi polifenoli reagiraju s aminokiselinama, sastavnim
elementima proteina. Otkrili su kako kombinacija polifenola i
aminokiselina donosi dvostruko veći učinak u borbi protiv
staničnih upala u usporedbi sa samim polifenolima.

Polifenoli se nalaze u mnogim namirnicama, uključujući kavu i
čaj, voće i povrće, crveno vino i pivo. Kao i drugi
antioksidansi, neki polifenoli, pokazuju ranije studije, mogu
prevenirati ili usporiti oksidaciju zdravih kemikalija i
zaštititi naše tijelo od bolesti.

Vjeruje se da to čine tako što kontroliraju upale, kompleksne
reakcije imunološkog sustava. Upale pomažu u borbi protiv zaraza,
no ako se pravilno ne kontroliraju mogu izazvati dijabetes tipa
II, Alzheimerovu ili Parkinsonovu bolest.

Autori nove studije uspješno su pokazali da se polifenoli vežu za
proteine u kavi s mlijekom.

Naš rezultat pokazuje da se reakcija između polifenola i
proteina također odvija u nekim napitcima koje smo proučavali.
Reakcija se zapravo događa toliko brzo da ju je teško izbjeći u
svim namirnicama koje smo dosad proučavali
, kaže
znanstvenica i koautorica studija, Marianne Nissen Lund.

Zanimljivo je što smo sada vidjeli protuupalni efekt u
staničnim eksperimentima. Naravno sada još više želimo shvatiti
kakve su opće koristi za zdravlje. Sljedeći korak bit će
proučavanje ovog efekta u životinja
, kaže imunolog i
autor Andrew Williams.

Potrebno je još istraživanja kako bi znanstvenici shvatili što
ovi rezultati znače za ljudsko zdravlje u praksi. Ova studija
proučavala je samo kako jedan tip imunološkog posrednika reagira
na kemijske spojeve u laboratorijskim uvjetima.

Naši rezultati mogu se koristiti kao važna referentna točka
za daljnja istraživanja kojima se želi otkriti kako regulirati
razne metaboličke, neurološke ili imunološke bolesti
,
zaključuju istraživači.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest