savjeti

Šljive kao lijek: 5 razloga zašto se ovo voće treba naći na vašem jelovniku

Thinkstock

Ovo ukusno voće sadrži mnogo vitamina, minerala, vlakna i antioksidanse koji mogu pomoći smanjiti rizik od nekoliko kroničnih bolesti.

Iako su u našim područjima najzastupljenije
plavo-ljubičaste šljive, ovo koštuničavo voće dolazi u mnogim
bojama, uključujući zelenu, crvenu, žutu i ljubičastu.
Od šljiva se radi ukusan pekmez, odlične su u voćnim
salatama, smoothiejima, kolačima, a mogu se jesti i
suhe.

Zašto jesti šljive?

Šljive imaju vrlo malo kalorija – na 80 gr otpada samo 29
kcal, no sadrže mnoge zdravstvene prednosti.

Evo zašto bi se šljive stalno trebale nalaziti na vašem
jelovniku.

1. Pomažu kod zatvora

Svježe, a posebice suhe šljive poznate su po sposobnosti
ublažavanja zatvora i poboljšanju probave, zahvaljujući mnoštvu
vlakana koje sadrže.

Vlakna u suhim šljivama uglavnom su netopiva, što znači
da se ne stapaju s vodom. Šljive mogu ubrzati brzinu kretanja
otpada kroz vaš probavni trakt, što je posebno korisno kod
starijih ljudi koje često muči zatvor.

Osim toga, suhe šljive i sok od suhih šljiva sadrže sorbitol,
šećerni alkohol s prirodnim laksativnim učinkom.

2. Pomažu u borbi protiv starenja

Šljive su prepune biljnih spojeva koji imaju antioksidativna
svojstva, što znači da sprječavaju reakciju kisika s drugim
kemikalijama i nanošenje štete stanicama i tkivima. Posebno su
bogate antocijanima, spojevima koji su također odgovorni za tamnu
boju kože šljive. Istraživanja pokazuju da su šljive
bogatije ovim zaštitnim spojevima od drugog voća, uključujući
breskve i nektarine.

3. Reguliraju razine šećera u krvi

Iako imaju prilično visok udio ugljikohidrata, svježe i suhe
šljive ne uzrokuju značajan porast razine šećera prema nekim
istraživanjima.

To se pripisuje njihovom potencijalu povećanja razine
adiponektina, hormona koji igra ulogu u regulaciji
šećera u krvi. Vlakna u šljivama usporavaju brzinu kojom vaše
tijelo apsorbira ugljikohidrate nakon obroka, uzrokujući postupni
porast šećera u krvi, umjesto naglog skoka.

4. Jačaju kosti

Šljive mogu pomoći i kod iscrpljujućih stanja kostiju kao što
su osteoporoza i osteopenija, koje karakterizira niska
gustoća kostiju.

Sprječavaju gubitak koštane mase, a u nekim slučajevima mogu
poništiti gubitak koštane mase koji se već dogodio.

5. Čuvaju srce i mozak

Kalij u šljivama je dobar za kontrolu krvnog tlaka na dva načina.
Pomaže vašem tijelu da se riješi natrija kada mokrite i smanjuje
napetost u zidovima krvnih žila. Kad vam je krvni tlak niži,
smanjuju se izgledi da ćete dobiti moždani i srčani udar.

Osim toga, istraživanje iz 2017. proučavalo je učinak soka od
suhih šljiva na ljude s visokim kolesterolom. Istraživači su
otkrili da ljudi koji su svakodnevno pili sok od suhih šljiva
imaju niži LDL (loš) kolesterol i povišen HDL (dobar)
kolesterol.

Najbolji recepti sa šljivama

Šljive su savršene za razne deserte koji se vrlo lako i brzo
pripremaju. Kako su iznimno sočne, sjajno se slažu s biskvitima i
lisnatim tijestom, a pekmez od ovog voća idealan je namaz za
palačinke.

1. Pekmez od šljiva

Sastojci:

– 6 kg šljiva

– 1 kg šećera

– staklenke

Priprema:

Šljive operite odstranite im koštice i sameljite ih u
blenderu ili multipraktiku.

Šljive kuhajte na laganoj vatri dok se pekmez ne počne
zgušnjavati. Dodajte mu šećer, dobro promiješajte i dalje kuhajte
nekoliko sati dok ne dobijete željenu gustoću. Staklenke dobro
operite i zagrijte u pećnici na 50 °C.

Pekmez prelijte u staklenke i vratite u zagrijanu pećnicu. Kad se
na vrhu napravi korica, staklenke zatvorite poklopcima i ostavite
ih da se postepeno ohlade.

2. Kolač sa šljivama

Sastojci:

– 5 jaja

– 15 žlica šećera

– 15 žlica ulja

– 15 žlica brašna

– 1/2 praška za pecivo

– 1 vanilin šećer

– 1 limun sok i korica

Nadjev:

– 1 kg zrelijih i sočnih šljiva

– 1 žlica cimeta

– 5 žlica šećera

Priprema:

Šljive operite, očistite i prepolovite. Pospite ih sa šećerom i
cimetom te pustite da stoje. U međuvremenu umutite žumanjke sa
šećerom i vanilin šećerom, dodajte im ulje, brašno i prašak za
pecivo. Posebno izradite snijeg od bjelanjaka i povežite ga s
tučenim žumanjcima. Kalup za kolač namastite, a možete staviti i
papir za pečenje. Šljive pomiješajte sa smjesom, ulijte je u
kalup i pecite 35 minuta na 180°C.

Gotov kolač narežite na kocke i pospite šećerom u
prahu.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest