Zdravlje

Četiri apsolutno najgore namirnice za žgaravicu

Iva Pejković

Nakon što je nedavno objavljeno da žgaravica povećava rizik od raka jednjaka, porastao je interes javnosti za prevenciju neugodnog osjećaja žarenja i peckanja, koji se najčešće javlja nakon konzumacije određene hrane.

Ako još uvijek niste ustanovili koje namirnice vam uzrokuju
refluks kiseline, u nastavku donosimo popis najčešćih okidača.

Začinjena hrana

Ako živite avanturistički, dvaput razmislite hoćete li to
prenijeti i na svoje kuhanje. Začinjena hrana sadrži kapsaicin,
spoj koji može iritirati sluznicu vašeg jednjaka i uzrokovati da
hrana duže stoji u vašem želucu, povećavajući žgaravicu.

Pikantne začine zamijenite blažima kao što su sol, ružmarin,
origano, timijan, bosiljak i đumbir.

Pržena hrana

Pržena hrana nije dobra za zdravlje, posebno za srce. Hrana s
visokim udjelom masti, poput pržene hrane, stimulira žučne soli
koje iritiraju jednjak i mogu olabaviti sfinkter koji štiti vaš
jednjak od pojačane želučane kiseline.

Citrusi

Iako su citrusi bogati vitaminom C, naranče, limun i grejp nisu
naročito blagi prema gornjem gastrointestinalnom traktu. Budući
da imaju visok udio limunske kiseline, citrusi mogu povećati
proizvodnju želučane kiseline koja je ključni krivac za osjećaj
žarenja u prsima.

Kava i kofein

Kava daje energiju i pomaže nam da se bolje koncentriramo, ali
istovremeno može povećati razinu kisele želučane sekrecije i
opustiti donji ezofagealni sfinkter, što omogućuje kiselinama da
se vrate u jednjak.

Ako se borite sa žgaravicama, pokušajte postupno smanjiti kavu i
odaberite napitke s niskim sadržajem kofeina kao što su kava bez
kofeina, čaj ili voda s prirodnim okusom.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest