
Istraživači sa Sveučilišta Sydney u Australiji otkrili su da su ljudi koji se loše hrane, ali redovito vježbaju, pod istim rizikom od smrti od srčanih bolesti, raka ili nekog drugog uzroka kao netko tko se hrani isto tako, ali ne vježba.
Iako u svakom slučaju postoje značajne koristi od vježbanja,
uključujući opće zdravlje i potencijalne estetske prednosti,
istraživači upozoravaju da je zdrava prehrana svejedno neophodna.
Ljudi koji se loše hrane vjeruju da to mogu nadomjestiti
tjelovježbom
Mnogi ljudi koji se često loše hrane vjeruju da će biti zdravi
jer vježbaju, a tom uvjerenju im pridonose potencijalno izgrađeni
mišići i sposobnost za napornije kardio treninge. Istraživači
upozoravaju da to ipak nije tako. “I redovita tjelesna aktivnost
i zdrava prehrana imaju važnu ulogu u promicanju zdravlja i
dugovječnosti”, rekla je Melody Ding, izvanredna profesorica pri
Sveučilištu u Sidneyju.
Istraživači, koji su svoja otkrića objavili u utorak
u British Journal of Sports Medicine, prikupili su podatke
od 360.600 odraslih osoba iz Ujedinjenog Kraljevstva čiji se
podaci nalaze u UK Biobanci.
Svaki od sudionika je kategoriziran na temelju prijavljenih
obrazaca prehrane i vježbanja. Ljudi koji su jeli najmanje pet
porcija voća i povrća svaki dan, redovito konzumirali ribu i
rijetko jeli crveno meso smatrali su se onima koji se najbolje
hrane.
Oni koji su redovito vježbali također su svrstani u posebnu
skupinu. Istraživači su potom usporedili stope smrtnosti od svih
uzroka u razdoblju od 11 godina među svim ljudima čiji su podaci
prikupljeni. Otkrili su da ljudi s visokokvalitetnom prehranom i
koji redovito vježbaju imaju 17 posto manju vjerojatnost da će
umrijeti od bilo kojeg uzroka od svojih vršnjaka.
Oni u najzdravijoj skupini imali su 19 posto manju vjerojatnost
da će umrijeti od bolesti srca i 27 posto manju vjerojatnost da
će umrijeti od odabranih vrsta raka nego njihovi vršnjaci.
“Pridržavanje kvalitetne prehrane i dostatne tjelesne aktivnosti
važni su za optimalno smanjenje rizika od smrti od svih uzroka,
kardiovaskularnih bolesti i raka”, rekao je u izjavi Joe Van
Buskirk, koautor studije.
Ali ista korist nije bila vidljiva kod ljudi koji su jeli samo
zdravu hranu ili redovito vježbali uz lošu prehranu. “Ova studija
naglašava važnost i tjelesne aktivnosti i kvalitete prehrane za
postizanje najvećeg smanjenja rizika od smrtnosti”, dodala je
Ding, kako piše The Daily Mail.