
U moru osvježavajućih ljetnih koktela, džin-tonik je uvijek favorit broj jedan. Na prvu jednostavno piće koje povezuje dva osnovna sastojka, iznova će nas šarmirati u svim prilikama.
Stručnjaci napominju da se ovo jednostavno piće, uz nekoliko
trikova, može dovesti do savršenstva i postati čaša puna
profinjenih okusa.
Jeste li se ikada zapitali kako je nastalo vaše omiljeno piće?
Prema definiciji, džin je alkoholni liker koji se proizvodi
destilacijom zrna bobica kleka te iz kukuruza i ostalih žitarica.
Ove bobice su poznate još i kao smreka i borovica, a brojni su ih
nutricionisti smjestili na popis superhrane,
piše Zadovoljna.hr.
Ljekovitost ove biljke je poznata od davnina pa možemo zaključiti
da je džin lijek narodne medicine. Bobice od kojih nastaje džin
pomažu kod oteklina, astme, kašlja, virusnih infekcija, čuvaju
probavni sustav, potiču znojenje te čiste krv i jetru.
Savjeti za savršeni džin-tonik
U nastavku pročitajte nekoliko savjeta koji će vam pomoći da
napravite savršen džin-tonik. Čaša, dodatci, led, način miksanja
– samo su neke od stvari na koje trebate obratiti pozornost kako
biste stvorili čaroliju u čaši.
Profesionalna džin-tonik receptura glasi:
1/3 čaše džina
2/3 čaše tonika
4 kocke leda
Kriška limete
Sve po četiri
Ovim omjerom stvorit ćete savršenu notu okusa koja čini bazu za
sve ostale varijacije. Četiri kockice leda su jedna od glavnih
tajni uspjeha jer ćete tako postići da piće bude dovoljno
osvježavajuće, a istovremeno led neće razrijediti alkohol i sok.
Džin-tonik treba miješati četiri puta. Nemojte cijediti limetu
jer bi oštrina soka mogla prikriti nježnije nota džina. Krišku
limete dodajte na samome kraju, nakon miksanja.
Izaberite pravu čašu
Kao što određena jela zahtijevaju određene posude, tako postoje
zakonitosti i kod posluživanja pića. Za džin bi se trebala
koristiti španjolska copa čaša. Oblik balona će savršeno
zaokružiti okuse i mirise, a u ovom tipu čaše se i led topi puno
sporije.
Ukrasite džin-tonik
Citrusi su neizostavan dio ovog koktela, a oni se odlično slažu s
ružmarinom, bosiljkom i timijanom. Pikantni džinovi se odlično
slažu s narančom, klinčićem i cimetom, dok se džin cvjetnog
profila najbolje slaže s krastavcima i laticama ruže.
Dodajte medljiku
Medljika, ili medena rosa, specifični je pčelinji proizvod koji
nastaje na listovima šumskog drveća i drugačijeg je sastava od
meda. Odlično se slaže uz cvjetne džinove, a za potpuni doživljaj
u čašu stavite i malo svježeg krastavca.
Zamrznite džin-tonik
Džin pripremljen po gore spomenutoj recepturi, stavite u
zamrzivač na nekoliko sati. Svakih pola sata promiješajte i dobit
ćete džin-tonik sorbet, koji će postati desert broj jedan u vašem
domu.
Kako je tonik završio u džinu?
Drugi dio ovog popularnog koktela, odnosno tonik, je gazirano
piće gorkog okusa koje je obogaćeno kininom. Pripada tekućinama
najveće gorčine, a kroz povijest se koristio za liječenje
malarije.
Njegova “tonična” (medicinska) svojstva bila su jako popularna
kod britanskih vojnika. Izvorno je nastao kao sredstvo sačinjeno
od gazirane vode i praha kinina, a povijesni zapisi sugeriraju da
su Britanci u Indiji konzumirali 700 tona kore kininovca
godišnje.
Winston Churchil je jednom prilikom rekao da su džin i tonik
spasili više engleskih života od svih doktora zajedno.
Britanski vojnici nisu bili oduševljeni okusom popularnog pića pa
su mu počeli dodavati popularno žestoko piće – džin. Tada nisu
bili svjesni da će patentirati jedno od najpoznatijih pića na
svijetu: najdraži nam džin-tonik.