
Slatkiši su slabost mnogih, ali moguće je uz jedan trik smanjiti želju za slatkim
Pretjerana konzumacija namirnica prepunih šećera, naročito ako je
riječ o tvornički prerađenoj hrani, može prouzročiti i
zdravstvene tegobe kao što su dijabetes, pojavu gljivica
koje se hrane šećerom, pretilost, nadutost, zadržavanje vode,
letargija, nedostatak hranjivih sastojaka, oslabljeni imunološki
sustav i brojne druge.
Iako je ključ uvijek u uravnoteženoj prehrani, postoji nešto što
nam u svega nekoliko sekundi može pomoći zaustaviti
želju za slatkim. Riječ je o fermentiranoj
hrani, dobivenoj procesom fermentacije.
To je proces u kojemu mikroorganizmi, poput kvasaca i bakterija,
pretvaraju ugljikohidrate, primjerice škrob i šećere, u alkohol i
kiseline. Alkohol i kiseline prirodni su konzervansi koji
fermentiranoj hrani daju karakterističnu aromu i kiselost.
Tu se ubrajaju fermentirani mliječni proizvodi kao što su
jogurt, kefir, sirevi, potom kiseli kupus, masline, egzotična
jela kao što su tempeh, natto, kombucha i miso, no ne treba
zanemariti ni pića poput jabukovače ili piva.
I sva ta hrana i piće može itekako smanjiti našu želju
za slatkim.
KAKO FERMENTIRANA HRANA SMANJUJE ŽELJU ZA SLATKIM?
1. Obnavljanje mikroflore
Jeste li znali da prekomjerna konzumacija šećera zapravo mijenja
mikrofloru u našim crijevima? Rafinirani šećer i ugljikohidrati
mogu dovesti do neravnoteže u crijevnim bakterijama, što je dio
razloga zašto žudite za više šećera.
No fermentirana hrana sadrži širok raspon probiotika (“dobrih”
bakterija) koji pomažu u obnavljanju mikroflore, usput smanjujući
želju za šećerom.
2. Resetiranje razine pH
Previše šećera dovodi do vrlo kiselog okruženja u tijelu, što
može dovesti do slabljenja imunološkog sustava i svih vrsta
probavnih problema.
Fermentirani proizvodi djeluju suprotno ovoj kiselini, što dovodi
do uravnoteženijeg, alkaliziranog okoliša.
3. “Jede” dio šećera umjesto vas
Fermentacija obično uključuje pretvaranje šećera u kiseline. Na
primjer, laktoza u mlijeku pretvara se u mliječnu kiselinu da bi
se dobio mliječni kefir.
Dakle, ako konzumirate fermentiranu hranu ili piće, oni će
“upiti” višak šećera iz druge hrane ili pića koja ste imali i
smanjiti negativne učinke šećera. Pokazalo se također da
fermentirana hrana može pomoći u održavanju normalne razine
šećera u krvi, umjerenim skokovima inzulina i jačanju
metabolizma.
Sve su ovo dovoljni razlozi da barem povremeno konzumiramo
fermentiranu hranu. Uostalom, nije loše uvijek u hladnjaku imati
kefir ili staklenku maslina.