prehrana

Pet problema koje vam može stvoriti konzumacija bijelog kruha

Marko Prpić/Pixsell

Mnogi od nas svakodnevno jedu bijeli kruh, no ako ga previše konzumirate, to može dovesti do različitih zdravstvenih komplikacija. Previše bijelog kruha može izazvati ovih pet zdravstvenih problema.

Loš utjecaj na kožu – ako svakodnevno jedete bijeli kruh, to
se može negativno odraziti i na vašu kožu. Prema Američkoj
akademiji dermatoloških udruga (AAD), razna mala istraživanja
sugeriraju da dijeta s niskim glikemijskim
indeksom može dijelom smanjiti pojavu akni. Ova posljedica
je također povezana i s visokim razinama šećera u krvi do koje
može doći kada jedete previše bijelog kruha. Ako se borite s
aknama ili crvenilom na koži, trebali biste ograničiti unos
bijelog kruha jer će razine šećera u krvi onda biti
stabilnije pa se neće javljati upale u tijelu koje potiču i
stvaranje akni.

Povećan rizik od moždanog udara – novo istraživanje
objavljeno u British Medical Journal sugerira da ako jedete
velike količine rafiniranih žitarica (bijelio kruh,
kroasane, žitarice, krekeri) mogli biste biti izloženi većem
riziku od moždanog udara, srčanog udara i razvoju
kardiovaskularnih bolesti, prenosi Eat this.

Povećanje razinu šećera u krvi – hrana poput bijelog kruha,
kroasana i peciva ima vrlo visok glikemijski indeks, što znači da
brzo oslobađa glukozu (šećer) i može izazvati povećane razine
šećera u krvi. S druge strane, nisko glikemijska hrana polako
oslobađa glukozu, što omogućuje da razina šećera u krvi ostane
stabilna. Ako imate dijabetes tipa 1 ili 2,
ne biste trebali često jesti bijeli kruh jer se to može negativno
odraziti na vaše zdravlje. Treba napomenuti da bi visoke razine
šećera u krvi mogu izazvati ozbiljnije zdravstvene komplikacije.

Višak kilograma – ako često jedete bijeli kruh mogli biste
se prejedati, a da toga niste niti svjesni. Jedno istraživanje
navodi da ako često jedete hranu s visokim glikemijskim indeksom,
poput kruha i slastica, to može dovesti do povećane gladi. Osim
toga, drugo istraživanje potvrdilo je vezu između hrane s visokim
glikemijskim indeksom i povećane tjelesne težine. Prema tome, ako
ne želite unositi previše kalorija, trebali biste ograničiti i
unos bijelog kruha.

Zatvor – bijeli kruh radi se s prerađenim žitaricama, kao i
bijela riža, bijela tjestenina, te mnoštvo peciva i pekarskih
proizvoda. Kada se prerađuje zrno, uklanjaju se dijelovi zrna i
mekinje. Zbog toga  kada jedete bijeli kruh nećete unijeti u
organizam ključne hranjive tvari, a to može izazvati zatvor.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest