#prehrana

Želite li doživjeti stotu, doručkujte prije sedam sati

Već znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, ali novost je da stručnjaci vjeruju da ga treba pojesti u cik zore.

Naime, prema novom istraživanju, jedenje doručka do 7 sati moglo
bi produžiti životni vijek. Prethodna istraživanja pokazala
su da jedenje kasno navečer remeti unutarnji sat tijela i
povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. No,
tek nekoliko studija se bavilo pitanjem ima li vrijeme doručka
sličan utjecaj. Stoga su znanstvenici sa Sveučilišta New York
poželjeli otkriti je li vrijeme prvog obroka u danu povezano s
dugovječnošću. 

U tu svrhu pratili su više od 34 tisuće Amerikanaca starijih od
40 godina tijekom nekoliko desetljeća. Volonteri su bilježili
vrijeme obroka, a znanstvenici su ih tijekom studije uspoređivali
sa stopama smrtnosti. Rezultati, objavljeni u Journal of
Nutrition, pokazali su da su oni koji doručkuju između 6 i 7 sati
imali šest posto manje šanse da će prerano umrijeti od teških
bolesti poput srčanih bolesti ili raka od onih koji su redovito
doručkovali u 8 ujutro, kao i 12 posto manji rizik od rane smrti
od onih koji su prvi obrok konzumirali u 10 ujutro.

Smatra se da preskakanje doručka ili kasno jedenje narušava
tjelesni “sat za prehranu” – unutarnje programiranje koje
kontrolira oslobađanje hormona povezanih s hranjenjem, poput
inzulina. Ovaj hormon pomaže u sagorijevanju glukoze iz krvotoka,
a njegova razina doseže vrhunac u ranim jutarnjim satima. Jedenje
kasnije može značiti da tijelo postupno proizvodi manje inzulina
i povećava razinu glukoze u krvi, što dovodi do dijabetesa,
pretilosti i srčanih bolesti.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest