
Jesen je u punom jeku i, kao što se naš izbor garderobe mijenja s godišnjim dobima, tako bi se trebala mijenjati i naša prehrana. Kako temperature padaju, tijelo trebamo hraniti i zagrijavati iznutra.
Sezonska i lokalna prehrana su najbolji izbor u svakom
godišnjem dobu, pa tako i u jesen. Namirnice koje prevladavaju
su:
- korjenasto povrće: mrkva, tikva, bundeva i batat
- cjelovite žitarice: smeđa riža, kvinoja, zob i proso
- mahunarke: grah, slanutak, leća, soja
- zeleno povrće: brokula, špinat, kelj, celer, rukola i
artičoke - voće: jabuke, šipak, agrumi i kruške
- riba: brancin, bakalar, list
- začinsko bilje: đumbir, kurkuma, cimet, ružmarin,
timijan, bosiljak i kopar.
Kako izgleda savršeni plan obroka?
Doručak: Započnite dan hranjivom toplom kašom od
prethodno namočene zobi, biljnog mlijeka, ribane jabuke, đumbira
i cimeta te orašastih plodova i sjemenki po svom izboru.
Ručak: Kombinirajte neku vrstu žitarica s
korjenastim povrćem, mahunarkama i prilogom od zelenog povrća.
Večera: Pripremite toplu juhu s
povrćem i mahunarkama ili žitaricama, a ribu po želji
kuhajte na pari ili ispecite s prilogom od povrća.
Prilagođavanje prehrane godišnjim dobima ključno je za vaše
zdravlje i dobrobit, kako fizičku tako i psihičku. Osjećajte
se puni energije tijekom cijelog dana i izbjegnite
bolesti ove zime.



