#prehrana

Idealne sezonske namirnice koje će zasladiti baš svačiju jesen

Pexels

Jesen je u punom jeku i, kao što se naš izbor garderobe mijenja s godišnjim dobima, tako bi se trebala mijenjati i naša prehrana. Kako temperature padaju, tijelo trebamo hraniti i zagrijavati iznutra.

Sezonska i lokalna prehrana su najbolji izbor u svakom
godišnjem dobu, pa tako i u jesen. Namirnice koje prevladavaju
su:

  • korjenasto povrće: mrkva, tikva, bundeva i batat
  • cjelovite žitarice: smeđa riža, kvinoja, zob i proso
  • mahunarke: grah, slanutak, leća, soja
  • zeleno povrće: brokula, špinat, kelj, celer, rukola i
    artičoke
  • voće: jabuke, šipak, agrumi i kruške
  • riba: brancin, bakalar, list
  • začinsko bilje: đumbir, kurkuma, cimet, ružmarin,
    timijan, bosiljak i kopar.

Kako izgleda savršeni plan obroka?

Doručak: Započnite dan hranjivom toplom kašom od
prethodno namočene zobi, biljnog mlijeka, ribane jabuke, đumbira
i cimeta te orašastih plodova i sjemenki po svom izboru.

Ručak: Kombinirajte neku vrstu žitarica s
korjenastim povrćem, mahunarkama i prilogom od zelenog povrća.

Večera: Pripremite toplu juhu s
povrćem i mahunarkama ili žitaricama, a ribu po želji
kuhajte na pari ili ispecite s prilogom od povrća.

Prilagođavanje prehrane godišnjim dobima ključno je za vaše
zdravlje i dobrobit, kako fizičku tako i psihičku. Osjećajte
se puni energije tijekom cijelog dana i izbjegnite
bolesti ove zime.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest